---
Актуально / Влада

Першочергові витрати — на безпеку й оборону і поступове скорочення інфляції

Першочергові витрати — на безпеку й оборону і поступове скорочення інфляції
У четвер, 3 листопада, Верховна Рада ухвалила в другому читанні головний фінансовий документ країни на наступний рік. Що заплановане в Держбюджеті-2023?
Як повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, уряд ухвалив проєкт бюджету з урахуванням пропозицій народних депутатів. Загалом, як нагадали депутати, вони подали відносно невелику кількість поправок — 84. 49% з них враховані, 8% враховані частково і 43% відхилені урядом.

Тож до другого читання уряд зменшив темпи зростання ВПП до 3,2% замість 4,6% і зменшив прогноз інфляції з 30% до 28%.

За словами прем’єра, бюджет планується з урахуванням 1,3 трлн грн доходів і 2,6 трлн грн видатків.

"Ми збільшили обсяги видатків на виплати пенсій, на ліквідацію наслідків збройної агресії Росії (будівництво, ремонти, купівля людям житла), на наукову й науково-технічну діяльність, на пільгові іпотечні кредити ТПО. Загалом до другого читання в проєкті держбюджету видаткова частина зросла на 66,8 млрд грн", — проінформував Денис Шмигаль.


Мінімальна зарплата запланована на рівні 6700 грн, а прожитковий мінімум — 2589 грн, детально розписав проєкт бюджету у блозі на Lb.ua депутат Ярослав Железняк.

Пріоритет фінансування — безпека й оборона. На боротьбу з окупантами спрямовується понад 1 трл грн, це більше 18% ВВП, нагадав голова уряду. До речі, у минулому році витрати на оборону були закладені на рівні 6% ВВП, наводить дані Слово і діло.

За словами голови парламентського комітету з питань фінансів Данила Гетманцева, Україна розраховує отримати 15 млрд доларів, крім тих грошей, які вже обіцяні Єврокомісією.

"Але ми власним коштом повинні фінансувати безпеку та оборону. Партнери не дають нам гроші на війну. Тому важливо консолідувати ресурси держави на нашу перемогу, на нашу армію", — зазначив він, повідомляє Суспільне.


Покращений прогноз курсу гривні до долара на кінець 2023 року 45,8 грн замість попередніх 50 грн. В середньому курс гривні до американської валюти очікується на рівні 42,2 грн.

За словами народного депутата Ярослава Железняка, уряд розраховує, що у 2023 році із-за кордону повернеться 1,8 млн українців.

Що стосується економічного прогнозу до кінця цього року, його надав в щоквартальному інфляційному звіті Національний банк України. За даними його експертів, до кінця цього року інфляція прискориться до 30%, а економіка скоротиться на майже 32% через руйнівні наслідки російської агресії. Але вже наступного року інфляція почне сповільнюватися, а економіка — зростати, але помірними темпами.

Відновленню економічної активності сприяють визволення окупованих земель, швидше пристосування бізнесу до роботи в умовах війни та запуск "зернового коридору" наприкінці липня, нагадує Zn.ua.

Тим часом:

Президент України Володимир Зеленський закликав Європейський Союз створити аналог "формату Рамштайн" для фінансової підтримки Києва.

Голова держави запропонував ЄС надати більш системного характеру підтримці України шляхом створення фінансової координаційної платформи, яка об'єднає й скерує зусилля, спрямовані на відбудову України після бойових дій.

За словами прем’єра Дениса Шмигаля, вже є перші домовленості з ЄС, Міжнародним валютним фондом щодо платформи координації.

"Її необхідно створити до кінця цього року на базі формату "Рамштайн", — зазначив він.



"ВК" у PDF