---
Суспільство / Відео

Соліст ансамблю Національної гвардії України присвятив пісню полеглим героям

Соліст ансамблю Національної гвардії України присвятив пісню полеглим героям
До дев’ятої річниці розстрілів на Майдані — 20 лютого, коли в Україні вшановують героїв Небесної сотні, — соліст ансамблю Національної гвардії України, уродженець села Успенки Онуфріївської селищної ради Олександрійського району Дмитро Бойчук представив пісню «Мамо, не плач», написану композитором Михайлом Олійником на вірш поетеси Оксани Максимишин-Корабель 21 лютого 2014 року.
Пісню-спогад про тих, хто поклав життя у боротьбі за незалежність України, «Мамо, не плач» виконав і записав соліст ансамблю Національної гвардії України, тенор Дмитро Бойчук. Співак переконаний, що така музика має звучати в Україні: українці мають знати і пам’ятати своїх живих та полеглих героїв.

Дмитро Бойчук розповів «Віснику Кіровоградщини» історію появи твору у своєму репертуарі.

— Пісня була написана 21 лютого 2014 року під час трагічних подій на майдані і присвячена героям Небесної сотні. Її автори — композитор Михайло Олійник зі Львова й поетеса Оксана Максимишин-Корабель з Яворова Львівської області. Тоді пісня стала Гімном пам’яті полеглих героїв Майдану і лунала всюди в Україні.

Шкода, та у наш час така музика швидко відходить на другий план, тренди музики інші. Але як класичний виконавець я завжди обстоюю мистецтво. Цей твір мені близький по духу, він патріотичний, глибокий і красивий. Важкий для виконання технічно й емоційно, мені здається, що не кожен, хто володіє голосом, зможе втілити його в життя. Та я взявся.

Звернувся до Михайла Олійника і спитав, чи можу я виконати його пісню.

Річ у тім, що з Михайлом ми знайомі з часів навчання в тодішньому музичному училищі імені Рейнгольда Глієра в Києві, у студентські роки разом виступали у гурті, виконуючи українські пісні в різних обробках. На деякий час наші дороги розійшлися. Він відкрив у Львові свій бренд музики OLI Music, я став солістом ансамблю Національної гвардії України. Згодом як музиканти ми стали знов співпрацювати, спільно створивши декілька обробок пісень інших авторів.

Михайлові Олійнику сподобалася моя ідея щодо виконання «Мамо, не плач», й він зробив для мене обробку музики. Ми працювали над твором понад місяць і, на нашу з Михайлом думку, у нас усе вийшло.

На жаль, пісню у моєму виконанні не почула авторка вірша, що став рядками цієї пісні, — українська журналістка і поетеса Оксана Максимишин-Корабель, яка після тривалої хвороби покинула цей світ наприкінці жовтня минулого року. Нова обробка ж була готова 12 листопада 2022 року, і я її оприлюднив на своїй сторінці у фейсбуці.

Пісня прекрасна. Хочу, щоб у День пам’яті героїв Небесної сотні люди її почули.

Стрічка новин

"ВК" у PDF