---
Суспільство

21 липня — вибори до Верховної Ради України

21 липня — вибори до Верховної Ради України
Позачергові парламентські вибори відбудуться в Україні у неділю — 21 липня. Що слід знати виборцям, збираючись на дільницю? Позачергові парламентські вибори відбудуться в Україні у неділю — 21 липня. Що слід знати виборцям, збираючись на дільницю?
Згідно зі статтею Конституції про вибори, право голосу мають усі громадяни України, яким уже виповнилося 18 років. Цього права позбавлені лише ті, кого суд визнав недієздатними.

Проголосувати можна буде з 8 ранку до 20 вечора без перерви.
На виборчій дільниці вам потрібен один із таких документів:
• паспорт громадянина України;
• тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, що нещодавно отримали громадянство);
• військовий квиток (лише для військових строкової служби).

Довідку про зміну місця голосування, яку вам видали у відділенні Держреєстру виборців, брати не обов’язково — вас знайдуть у списках за паспортними даними.

Як відомо, цьогорічні вибори до Верховної Ради пройдуть за змішаною системою: 50% нардепів українці оберуть за партійними списками, ще 50% депутатів — це висуванці в мажоритарних округах. Тобто в разі голосування за місцем реєстрації виборці отримають два бюлетені: зі списками партій та кандидатами-мажоритарниками. Якщо виборець планує проголосувати на дільниці за межами мажоритарного округу,
до якого він приписаний, то отримає лише один з двох бюлетенів — кандидатів у депутати за партійними списками. Якщо ж він змінює
місце голосування, але прийде на іншу дільницю в рамках «рідного» мажоритарного округу — то отримає обидва бюлетені.

БЮЛЕТЕНЬ БАГАТОМАНДАТНОГО ОКРУГУ
У цьому бюлетені 22 політичні сили, які розмістилися в ряд від 1 до 22 шляхом жеребкування.

БЮЛЕТЕНЬ МАЖОРИТАРНОГО ОКРУГУ
У кожному мажоритарному окрузі — свій унікальний бюлетень. Нема ні типового списку, ні єдиного розміру. Розмір мажоритарного списку залежить від кількості кандидатів у ньому. Бюлетені мають 8 рівнів захисту, а на листах уперше надрукують зображення будівлі Верховної Ради України. Проголосувати «проти всіх» не буде можливим через відсутність відповідної графи у бюлетені.

Якщо, заповнюючи бюлетень, ви припустилися помилки — зверніться до комісії. За вашою письмовою заявою вам повинні видати
інший бюлетень, попередньо склавши відповідний акт. Інший виборчий бюлетень видається тільки в обмін на зіпсований і лише один раз.
Парламент дев’ятого скликання буде нараховувати 424 депутати (замість звичного числа з 450 нардепів) через неможливість проведення виборів у Донецьку, Луганську й анексованому Криму. Усього у виборах на округах візьмуть участь 3038 кандидатів. За виборчими спис-
ками балотуються 2746 кандидатів — з них в парламент пройдуть 212 осіб. Не пізніше 5 серпня, тобто протягом 15 днів від голосування, ЦВК має встановити результати за списками та в округах.

До 10 серпня підсумки виборів мають оприлюднити офіційно. Згідно з Конституцією, новообрана Верховна Рада має зібратися на своє перше засідання протягом 30 днів від оприлюднення результатів виборів. Останній можливий день, коли має зібратися на засідання новий парламент, — це 9 вересня 2019 року.

Упевнені, що виборці Кіровоградщини — свідомі та активні, тож 21 липня знайдуть час і прийдуть на виборчі дільниці, аби обрати парламент та визначити курс країни на наступні 5 років.

Приходьте та голосуйте! Ваш голос має значення.

За матеріалами сайтів
nv.ua, bbc.com, 24tv.ua, strana.ua
підготувала Тетяна Юганова

"ВК" у PDF