---
Суспільство

Право на отримання допомоги на дітей одиноким матерям збережено

Право на отримання допомоги на дітей одиноким матерям збережено
З 1 січня 2016 року Урядовим рішенням збережено право на отримання допомоги на дітей одиноким матерям та тимчасової допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів.
Кабінет Міністрів України вкінці 2015 року прийняв постанову, згідно з якою встановлено збереження права на отримання грошової допомоги одиноким матерям та надаватиметься тимчасова допомога на дітей, батьки, яких ухиляються від сплати аліментів.

Зокрема постанова передбачає: "надання тимчасової допомоги на дітей батьки, яких ухиляються від сплати аліментів у розмірі, що дорівнює різниці між 50 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців".

Тимчасова допомога призначається кожні шість місяців починаючи з місяця, в якому подано заяву з усіма необхідними документами.
Якщо пакет документів буде неповний, додати їх можна протягом місяця – органи соцзахисту завчасно повідомлять одержувача про це.
Рішення про призначення або відмову в призначенні тимчасової допомоги приймається протягом 10 календарних днів після надходження усіх необхідних документів.

Умови та розмір тимчасової допомоги, який виплачується у разі визначення судом розміру аліментів у твердій грошовій сумі залишилися незмінними та призначаються у відповідності до абзацу 2 пункту 8 постанови КМ від 22.02.2006 №189: "скасування гарантованого розміру допомоги на дітей одиноким матерям (30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку) та надання такої допомоги у розмірі, що дорівнює різниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців".

Виплати одиноким особам у 2016-му році, якщо вони були призначені попередньо, продовжуються автоматично із врахуванням підвищеного розміру до закінчення періоду призначення.

Одинокі матері і ті, які не отримують аліменти на дитину, під час звернення за призначенням допомоги у період з січня по березень 2016 року мають заповнити декларацію про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за 6 місяців (липень-грудень 2015 року).

Особам, які звернуться за призначення допомоги вперше, вона призначатиметься з місяця звернення і доходи сім’ї визначатимуться за 6 місяців на момент звернення.

"ВК" у PDF