---
Влада / Суспільство

Молодіжна рада Кіровоградщини: Час відкривати можливості спільнодії

Молодіжна рада Кіровоградщини: Час відкривати можливості спільнодії
На Кіровоградщині невдовзі запрацює Молодіжна рада. Її склад вже затверджено на установчих зборах, які відбулися 11 квітня. Це 39 молодих людей від 14 до 35 років, які мотивовані на розвиток регіону і готові до генерування ідей для нових проєктів і їх реалізації.
«Вісник Кіровоградщини» поспілкувався з головою ради Вікторією Поліщук, першим заступником Майклом Стоуном і другим заступником Віталієм Зайченком і сповнився надією, що на Кіровоградщину очікують позитивні зміни у молодіжній політиці. Ділимося отриманою інформацією.

Молодіжна рада Кіровоградщини — консультативно-дорадчий орган при Кіровоградській обласній військовій адміністрації. Ініціювали утворення ради управління молоді та спорту Кіровоградської обласної військової адміністрації і заступниця начальника Кіровоградської обласної військової адміністрації Катерина Колтунова. У раді представлені всі райони Кіровоградщини. Хоч через обмежену кількість місць — 39 — до складу увійшли не всі громади, та це не означає, що про них забудуть. Керівництво ради запевняє, що співпрацюватимуть з усіма, хто буде у такій співпраці зацікавлений. 

Керівний склад ради: голова, перший та другий заступники, перший та другий секретарі, усіх їх обрали на установчих зборах. Каденція складу ради — два роки. За положенням засідання можуть відбуватися офлайн, онлайн чи у змішаному форматі. Збиратимуться щоквартально, але можуть скликатися і за ініціативою голови, чи заступників, чи більшої частини членів ради.

Слід зазначити, що в області діяли і діють молодіжні об’єднання, але такий формат створений вперше. Поява ради викликана потребою часу і великою кількістю молодих активних людей, місцевих і внутрішньо переміщених, які працюють на Кіровоградщині кожен у своєму напрямку, зокрема в громадських організаціях і молодіжних парламентах. Тепер у них є можливість сконцентрувати свою діяльність і посилити її вплив. Якби це прикро не звучало, але сплеск такої активності викликаний повномасштабною війною, адже молодь на своєму рівні включилася в протистояння російській агресії: збирає кошти на армію, волонтерить, пропагує українську мову і культуру тощо. Також за останній рік свою діяльність на території України посилили міжнародна організація UNICEF та інші міжнародні програми, які допомагають втілювати молодіжні ініціативи, підтримують волонтерську діяльність молоді.

Вікторія Поліщук, голова Молодіжної ради Кіровоградщини, ГО «Агенція сталого розвитку «Хмарочос», м.Кропивницький: 

— Зазвичай молодіжні організації охоплюють студентську молодь, у нас же представлені різновікові категорії: від тих, хто навчається в школі, до тих, хто працює. Ми будемо визначати потреби молоді області, збиратимемо побажання, ідеї, бачення розвитку молодіжної політики та напрацьовуватимемо пропозиції до органів місцевого самоврядування, які обов'язково мають бути розглянутими.

Ми будемо не лише містком між молоддю та владою, а й безпосередньо організовуватимемо різноформатні заходи: освітні, мистецькі, благодійні. Робота буде відбуватися згідно з регламентом, однак це досить вільний процес, де є місце навчанню, розвитку, творчості та реалізації потенціалу членів ради.

Важливим напрямком діяльності буде допомога у створенні молодіжних рад на місцях. Саме на цьому я робила акцент у своїй презентації при проходженні конкурсного відбору. Ще один важливий напрям — проєктна діяльність: залучення грантових коштів у громади. Це корисно і для молоді, і для місцевої влади. Мене особисто цікавить залучення молоді до питань боротьби з гендерними стереотипами, гендерно зумовленим насильством та насильством в сім'ї, а також порушення прав людини. Розумію, що все охопити не можна, але намагатимемося зробити якомога більше.

Перші збори новоствореної ради відбулися 19 квітня. Працювали над розробкою Положення про роботу ради, плануванням стратегічної сесії та участі представників у найближчих навчаннях, а також створенням соціальних сторінок для висвітлення роботи ради та ефективної комунікації з громадськістю. 

Так вийшло, що на конкурсному відборі я і Катерина Колтунова майже одночасно сказали одну й ту саму фразу: молодь — це не наше майбутнє, це наше теперішнє. Мені важливо, щоб молоді люди залишалися в Україні, у своїх громадах і працювали на перемогу та відновлення України, а не їхали за кордон. При цьому не можна робити щось для молоді, не спитавши і не залучивши її до цього процесу. Час відкривати для молоді можливості спільнодії, аби розвивалася молодіжна політика і щоб молоді люди долучалася до вирішення важливих суспільних питань. 

Майкл Стоун, перший заступник Молодіжної ради Кіровоградщини, ГО «Молодіжний центр Кіровоградської області», м.Кропивницький: 

— Ініціативи, на яких я наголошував у своїй презентації і які обстоюватиму в роботі: адвокація можливостей та прав молоді; маркування молодіжної інфраструктури; посилення співпраці мережування та розвиток молодіжної інфраструктури; залучення молоді до механізмів ухвалення рішень. Переконаний, що у нас все вийде.

Віталій Зайченко, другий заступник голови Молодіжної ради Кіровоградщини, ГО «Енергія молоді», м.Знам’янка: 

— Оскільки я представляю одну із громад Кіровоградської області — Знам’янську, то, по-перше, бачу свою діяльність у налагодженні дієвої комунікації, місточка між громадами. Адже на власному прикладі знаю, як іноді складно для втілення класної ініціативи не тільки знайти партнерів, а й реалізувати її з обмеженим бюджетом. По-друге, це обмін досвідом і мережування з іншими представниками активної молоді Кіровоградщини. Цей склад Молодіжної ради представлений молодими людьми з різних молодіжних організацій, установ і закладів. Хтось має чудові організаційні здібності, хтось поділиться напрацюваннями з волонтерської діяльності, впровадження сучасних технологій, наукового підходу. Завдяки цьому ми зможемо під іншим кутом подивитися на те, що і як потрібно зробити, змінити і додати для розвитку молодіжної політики в області. 

Отож, у Молодіжної ради Кіровоградщини є плани, бачення, багато бажання та надпотужна команда. Очікуємо на прогресивні зміни.

"ВК" у PDF