---
Суспільство

Маєте нагоду замовити книгу пошуковиці Ольги Павленко «ЖУК: Жива Українська Кухня»

Маєте нагоду замовити книгу пошуковиці Ольги Павленко «ЖУК: Жива Українська Кухня»
Триває організаційна робота, аби другий наклад книги «ЖУК: Жива Українська Кухня» загиблої в кременчуцькому «Амсторі» пошуковці і мисткині Ольги Павленко побачив світ. Підготовкою опікується директорка всеукраїнської громадської організації «Не будь байдужим!» Оксана Левкова.
Після того, як книга уродженки села Успенки Онуфріївської громади Ольги Павленко «ЖУК: Жива Українська Кухня» з’явилася в інформаційному просторі, її тираж у 500 примірників розлетівся Україною і за кордон.

Про видання розповіли загалу популяризаторки української культури і традицій Лариса Титикало з Бессарабії і Оксана Левкова з Києва. Після того, як самі дізналися, що така книга існує, але не дійшла до зацікавлених, бо вийшла друком на початку 2022 року, перед початком повномасштабної війни, а 27 червня 2022 року її авторка загинула під час влучання російської ракети в ТЦ «Амстор» у Кременчуці. Батьки і донька загиблої не могли оговтатися від трагедії, тож розповсюдженням книги не займалися.

Місію з розповсюдження взяла на себе директорка всеукраїнської громадської організації «Не будь байдужим!» Оксана Левкова. Наклад розкупили шеф-кухарі, гастроблогери, поціновувачі українських традицій і майже одразу почали готувати за зібраними Ольгою рецептами, а також влаштовували заходи із вшанування її пам’яті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загибла від російської ракети Ольга Павленко залишила по собі книгу про живу українську кухню

Більше того, Оксана Левкова отримала сотні повідомлень про те, що оригінальний артбук ще хоче придбати велика кількість людей. Так з’явилося розуміння, що слід готувати другий наклад.

Складність полягає в тому, що усіма питаннями щодо підготовки книги Ольга Павленко займалася сама, тому продовжувачам її справи треба знайти усі матеріали та наново вирішувати питання з друком.

Маєте нагоду замовити книгу пошуковиці Ольги Павленко «ЖУК: Жива Українська Кухня»
Оксана Левкова


Аби вирішити чималий ряд організаційних завдань, 16 квітня Оксана Левкова прибула до міста Кременчука Полтавської області, де свого часу навчалася і працювала Ольга Павленко. Протягом п’ятьох днів громадська діячка побувала у бібліотеках, у місцевому краєзнавчому музеї, ресторанах, колишньому педагогічному училищі, а нині обласному коледжі «Кременчуцька гуманітарно-технологічна академія імені А.С.Макаренка» Полтавської обласної ради, де навчалася Ольга, знайшла людей, які тісно співпрацювали з нею, провела перемовини з макетувальниками і типографією. Встигла Оксана відвідати і рідне село Ольги Успенку, поспілкуватися з її родичами та односельцями. Загалом, іще зарано говорити про дату виходу нового тиражу, але він буде, запевняє Оксана Левкова і продовжує:

— Я не можу дозволити собі, щоб ця тема затихла. Адже книга, створена Ольгою Павленко, — це важливий внесок у збереження української культурної і, зокрема, кулінарної спадщини.

Я займалася популяризацією постаті гетьмана Івана Мазепи, холодноярівців, розповідала українцям про Бессарабію, наступним етапом мого життя і діяльності стане популяризація Ольжиної спадщини. Я не покину тему освіти і культури в роки війни, адже це важливо для збереження української нації. Надзвичайно поважаю волонтерів, які збирають медикаменти чи закуповують техніку для фронту, та сама особисто не розуміюся на цих питаннях, але маю чималий досвід у промоції українського, тож продовжу робити це.

Зараз іде попередній запис охочих придбати примірники додаткового тиражу першого тому артбуку «ЖУК: Жива Українська Кухня». Для замовлення пишіть мені у фейсбук-месенджер: facebook.com/oksana.levkova.52

Прошу набратися терпіння в очікуванні, адже питання адміністрування книги, авторка якої загинула, не є простим. Та видання того варте.

"ВК" у PDF