---
Влада

Податкові платежі до територіальних громад області склали у 2015 році більше 2 млрд. грн

Податкові платежі до територіальних громад області склали у 2015 році більше 2 млрд. грн
Про це під час апаратної наради в облдержадміністрації повідомила виконуюча обов’язки начальника головного управління державної фіскальної служби в області Тетяна Гавренкова.
Інформуючи учасників наради про стан наповнення коштами бюджетів усіх рівнів у 2015 році, посадовець відзначила, що до загального фонду державного бюджету протягом минулого року надійшло 1,5 млрд. грн., що на 495 млн. грн., або на 50% більше ніж у 2014 році.

Найбільший приріст надходжень забезпечено внаслідок внесення змін до Бюджетного кодексу України у частині зарахування до державного бюджету 25% податку на доходи фізичних осіб, завдяки чому було мобілізовано 405 млн. грн. Таким чином, індикатив ДФС України було забезпечено на 108%.

За словами Тетяни Гавренкової, місцеві бюджети області у 2015 році наповнювалися в умовах нововведень до Податкового та Бюджетного кодексів. Загалом до територіальних громад області надійшло 2 млрд. 99 млн. грн. податкових платежів.

– Додаткові надходження до рівня минулого року склали 258 млн. грн., або 14%, і це при тому, що до місцевих бюджетів зараховується податок на доходи фізичних осіб в розмірі лише 75%, – відзначила посадовець.

По податку на доходи фізичних осіб до місцевих бюджетів в області надійшло 1 млрд. 164 млн. грн., що становить 108% індикативу ДФС України на 110% завдання, затвердженого місцевими Радами.

На 80 млн. грн., або майже на 30% перевищені надходження по платі за землю – надійшло 353 млн. грн., що дало змогу виконати завдання, затвердженні Радами, на 111%.

Збільшення надходжень до місцевих бюджетів забезпечено за рахунок нових податків, запроваджених Радами на своїх територіях, зокрема, єдиного податку платників 4-ої групи (сільгоспвиробники) та акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.
В цілому виконання завдань, затверджених місцевими Радами, за 2015 рік по платежах, що контролюють органи ДФС в області, було виконано на 114%. Місцеві бюджети отримали додатково 250 млн. грн. Виконання забезпечено по всіх територіях області, окрім Світловодська.

Стосовно єдиного внеску, за словами Тетяни Гавренкової, у цьому напрямку у 2015 році надходження були збільшені на 366 млн. грн. Для забезпечення своєчасної виплати пенсій у минулому році до бюджету направлено 3 млрд. 384 млн. грн.

Під час наради Тетяна Гавренкова також звернула увагу на тому, що починаючи з 2016 року змінюються правила оподаткування, а тому державний та місцеві бюджети формуються з урахуванням внесених змін до Податкового кодексу України.

– Стосовно змін, що вплинуть на надходження до державного бюджету, то головна зміна, що є актуальною саме для нашої, сільськогосподарської області, це зміна перерозподілу сум ПДВ для аграріїв, які застосовують спеціальний режим оподаткування. Змінено також порядок нарахування та сплати податку на прибуток, – відзначила посадовець.

"ВК" у PDF