---
Благодійність

У Києві з’явиться реабілітаційний центр для важкопоранених. Розповідаємо деталі проєкту РеабіЦентр

У Києві з’явиться реабілітаційний центр для важкопоранених. Розповідаємо деталі проєкту РеабіЦентр
Центр зможе надавати допомогу 1000 ветеранів на рік. Зараз триває ремонт та закупівля обладнання, відкриття центру планують на початок літа. 
У першому півріччі 2024 року Інститут травматології та ортопедії НАМН України у Києві отримає оновлений простір для реабілітації поранених бійців. У ньому проводитимуть професійну реабілітацію для майже 1000 важкопоранених на рік, включно з амбулаторним лікуванням. Це перший проєкт ініціативи РеабіЦентр, яка ставить за мету значно посилити пропускну здатність закладів, що займаються відновленням бійців з важкими травмами.

До повномасштабного вторгнення реабілітація поранених військових в Україні здійснювалася в Єдиному медичному просторі, на базі медичних закладів Міністерства оборони та НАМН України. У липні 2023 року Міністерство оборони України затвердило Концепцію розвитку реабілітації поранених військових. Вона передбачає створення мережі сучасних реабілітаційних центрів, які спеціалізуватимуться на наданні мультидисциплінарної допомоги. І тут державі потрібна допомога бізнесу та волонтерів.

Ініціатива РеабіЦентр: комплексні зміни в галузі реабілітації осіб з важкими травмами


Реабілітація поранених військових в Україні ― це важливе питання, яке потребує додаткового фінансування та кваліфікованих фахівців. ЗСУ не обійтися без допомоги благодійників.

РеабіЦентр ― ініціатива Олеся Довгого. Від початку повномасштабного вторгнення родина Довгих системно допомагає військовій медицині. Так, Благодійний Фонд «Можемо Разом», у якому Олесь Довгий є членом наглядової ради, передав пересувну хірургію на передову, підтримує медичний добробат «Госпітальєри», забезпечує ліками прифронтові шпиталі. 

Проєкт зі створення оновленого центру для реабілітації в Інституті травматології та ортопедії НАМН України ― перший в межах ініціативи РеабіЦентр. Офіційно стартував 4 серпня 2023 року з підписання тристороннього меморандуму між Міністерством охорони здоров'я України, Інститутом травматології та ортопедії НАМНУ, а також Благодійним Фондом Родини Довгих «Можемо Разом».
Центр займатиме площу 500 кв. м на першому поверсі. Команда проєкту розробила та затвердила дизайн-проєкт. Реабілітаційний простір матиме: зал механотерапії, лікувальний та масажний зали, кабінет фізіотерапії, лікаря ФРМ, два кабінети психолога. Приміщення будуть оснащені інклюзивними вбиральнями.

Наразі тут триває ремонт. Відкриття для пацієнтів центру заплановано на перше півріччя 2024 року із завершенням ремонтних робіт та встановленням сучасного обладнання. Реабілітаційний простір функціонуватиме як відділення Інституту травматології та ортопедії. 

У Києві з’явиться реабілітаційний центр для важкопоранених. Розповідаємо деталі проєкту РеабіЦентр
Проєкт інтер'єру приміщення після ремонту. Наразі закінчені демонтажні роботи. Усі фото в матеріалі надані командою РеабіЦентру


«Важливо, щоб наші воїни відчували, що вдома на них чекають і створюють усі умови, щоб вони з поверненням могли відновити звичне життя, навіть якщо отримали важкі травми, захищаючи країну, ― каже Олесь Довгий. ― Після Другої світової війни американське суспільство повністю оновило підхід до організації загальних просторів, зробивши інклюзивність обов’язковою умовою для буквально всього. Це було вдячністю військовим, які ризикували своїм життям і віддали своє здоров'я задля безпеки інших. У РеабіЦентрі ми керувалися розумінням важливості повернення людей з травмами у суспільство та їхнім прагненням повноцінно жити, попри отримані травми. Наразі активно працюємо над залученням партнерів, щоб допомагати різним медичним установам в оновленні просторів для реабілітації».


Благодійний Фонд Родини Довгих «Можемо разом» виконуватиме функцію адміністративно-технічної платформи для ініціативи РеабіЦентр, на базі якої можуть об’єднуватися однодумці. Крім власних фінансів родини Довгих, фонд акумулюватиме підтримку від бізнесу. Так, партнером ініціативи стала CBM FORUM ― українська інжинірингова компанія, у портфелі якої понад 10 унікальних проєктів реконструкції приватних і державних медичних установ України. 

У майбутньому центрі працюватимуть провідні фахівці з реабілітації


Інститут травматології та ортопедії Національної академії медичних наук ― головна державно-наукова установа, що займається лікуванням травм. У 2010 році професорка Ірина Рой зініціювала відкриття стаціонарного відділення реабілітації пацієнтів ортопедо-травматологічного профілю ― перше в структурі Академії медичних наук України.

«Створити таку клініку було суттєвим здобутком, адже до того часу не приділяли належної уваги розвитку реабілітації. Зараз у нас є досвідчена мультидисциплінарна команда, яка складається з лікарів ФРМ, ортопедів-травматологів, невролога, кардіолога, лікаря-психолога, фізичних терапевтів, ерготерапевтів і їх асистентів, медичних та молодших медичних сестер — це близько 47 осіб. Крім того, інститут є базою для практики декількох навчальних закладів, тому тут у лікарів завжди є мотивовані помічники», ― розповідає завідувачка відділу реабілітації Інституту травматології та ортопедії Наталія Борзих. 


У Києві з’явиться реабілітаційний центр для важкопоранених. Розповідаємо деталі проєкту РеабіЦентр
Олесь Довгий та завідувачка відділу реабілітації Інституту травматології та ортопедії Наталія Борзих, яка координує проєкт з боку медичного закладу


Потребу в розвитку реабілітації в Україні гостро усвідомили тільки з початком військових дій на сході України у 2014 році, коли чисельність поранених і травмованих зростала щодня. Відтоді фахівці відділення, у якому працює Наталія, надають спеціалізовану допомогу пацієнтам з тяжкою вогнепальною травмою кінцівок і напрацювали чималий досвід.

Після масштабного вторгнення у лютому 2022 року колектив лікарні відчув величезну необхідність в розширенні та більш потужному оснащенні. Лікарі часто обговорювали це питання з керівництвом лікарні, будували стратегії розвитку і можливі перспективи. 

«Оновлення матеріальної бази ― це завжди фінансування і ресурс, якого під час війни обмаль. Я як лікар не дуже маю можливості вдаватися в матеріальні аспекти ― пошук інвестицій на проведення ремонту та всього необхідного обладнання. Те, що все це взяла на себе ініціатива РеабіЦентр, нам дуже допомагає», ― каже Наталія Борзих. І додає, що інститут у межах проєкту не несе жодних витрат чи зобов’язань та не передає третім особам приміщення в оренду чи користування.


Яке обладнання для реабілітації встановлять у центрі


У клініці створили робочу групу з лікарів і допомагають команді РеабіЦентру необхідною медичною експертизою. Зокрема, лікарі дають рекомендації щодо зонування приміщень та оснащення. Місцем розташування нового центру партнери разом із лікарями обрали приміщення на першому поверсі, що дозволить забезпечити найбільш зручний доступ для пацієнтів з обмеженими можливостями.

У Києві з’явиться реабілітаційний центр для важкопоранених. Розповідаємо деталі проєкту РеабіЦентр
РеабіЦентр розташується на першому поверсі, щоб туди було просто дістатися людям з травмами


Проєкт центру, за словами Наталії Борзих, містить необхідні для ефективної реабілітації сучасні роботизовані комплекси, інтелектуальні системи зі зворотним зв’язком, бігові, підвісні системи, апарати для механотерапії, систему аналізу ходи, ізометричний вимір м’язової сили, стабілометричну платформу та інші комплекси. За словами лікарки, міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко особисто пообіцяв сприяти придбанню необхідного обладнання.

Орієнтовно центр зможе надавати допомогу 1000 ветеранів на рік. Кваліфіковану допомогу тут зможуть отримати пацієнти травматолого-ортопедичного профілю у всіх трьох періодах реабілітації ― гострому, післягострому та довготривалому. Також тут прийматимуть пацієнтів з наслідками вогнепальних поранень, тяжкими поліструктурними травмами кінцівок на етапах реконструктивного лікування. І це не тільки ветерани, а й військовослужбовці, які бажають повернутись у стрій. 

У Києві з’явиться реабілітаційний центр для важкопоранених. Розповідаємо деталі проєкту РеабіЦентр
Приміщення РеабіЦентру буде максимально інклюзивним. Зокрема, передбачені вбиральні для пацієнтів на візках


Чому важливо поєднання лікування та реабілітації в одному місці


Сильна сторона майбутнього центру ― лікування і реабілітація в одному місці. Це є найкращим варіантом для пацієнтів із важкими травмами та втратою кінцівок. Так вони можуть отримувати консультації та лікування від різних фахівців (хірургів, фізіотерапевтів, ерготерапевтів, психологів та інших) у разі максимальної взаємодії лікарів між собою. Але це не єдиний плюс. 

Щоб потрапити на реабілітацію до надсучасного медзакладу, військовослужбовцям та ветеранам, які потребують такої допомоги, потрібно мати відповідний документ-скерування на лікування.

У разі потреби відновного лікування пацієнти в медзаклад потрапляють за переведенням з будь-якої клініки інституту після хірургічного втручання або з госпіталів. Також лікуватися тут можна за направленням начальника частини із попередньою консультацією. 

«У військових ці кроки вже добре відпрацьовані та регламентовані», ― каже Наталія. 


Якщо це ветеран, який через травму не може більше проходити службу у ЗСУ, йому достатньо направлення сімейного лікаря після консультації спеціалістів інституту. 

Партнери проєкту РеабіЦентр: 

  • Міністерство охорони здоров'я України;

  • Інститут травматології та хірургії;

  • CBM FORUM;

  • Всеукраїнський благодійний фонд Сергія Березенка «Спільна справа».


Liga.net

"ВК" у PDF