Актуально

Правила, які допоможуть зберегти життя пішоходам і водіям

Правила, які допоможуть зберегти життя пішоходам і водіям
Кожен день російська агресія примушує нас економити електроенергію, і перше на чому ми економимо — це зовнішнє освітлення: освітлення вулично-дорожньої мережі, житлових кварталів, парків тощо.
Окрім того, що це, на жаль, збільшує кількість злочинів проти власності, це також і сприяє дорожньо-транспортним пригодам.

У більшості випадків відповідальність за ДТП покладається на водія, оскільки він керує засобом підвищеної небезпеки, проте пішоходи теж зобов’язані дотримуватись правил дорожнього руху.

У спільному проєкті із громадською приймальнею народного депутата Олеся Довгого стисло нагадую пішоходам їх зобов’язання як учасників дорожнього руху, які допоможуть зберегти життя і пішоходам, і водіям.

  • Пішоходи повинні рухатися по тротуарах і пішохідних доріжках, тримаючись правого боку. Якщо немає тротуарів, пішохідних доріжок або пересуватися по них неможливо, пішоходи можуть рухатись в один ряд узбіччям, тримаючись якомога правіше, а у разі його відсутності або неможливості рухатися по ньому - по краю проїзної частини назустріч руху транспортних засобів.

  • За межами населених пунктів пішоходи, які рухаються узбіччям чи краєм проїзної частини, повинні йти назустріч руху транспортних засобів.

  • У темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні використовувати світлоповертальні елементи (стрічку, наклейку, жилет тощо) або бути в одязі, який має світлоповертальні елементи, для своєчасного їх виявлення іншими учасниками дорожнього руху. Навіть ліхтарик у сьогоднішніх умовах варто і потрібно використовувати. Так ви будете більш помітні у темну пору доби.

  • Пішоходи повинні переходити проїзну частину по пішохідних переходах, а у разі їх відсутності - на перехрестях по лініях тротуарів або узбіч.

  • У місцях, де рух регулюється, пішоходи повинні керуватися сигналами регулювальника або світлофора.

  • Перед виходом на проїзну частину з-за транспортних засобів, що стоять, та будь-яких об'єктів, що обмежують оглядовість, пішоходи повинні впевнитись у відсутності транспортних засобів, що наближаються.

  • У разі наближення транспортного засобу з увімкненим проблисковим маячком червоного та (або) синього кольору і (або) спеціальним звуковим сигналом пішоходи повинні утриматися від переходу проїзної частини або негайно залишити її.


Пішоходам забороняється:

  • виходити на проїзну частину, не впевнившись у відсутності небезпеки для себе та інших учасників руху;

  • раптово виходити, вибігати на проїзну частину, в тому числі на пішохідний перехід;

  • допускати самостійний, без нагляду дорослих, вихід дітей дошкільного віку на проїзну частину;

  • затримуватися і зупинятися на проїзній частині.


Пам’ятайте, що ці зобов’язання спрямовані в першу чергу на збереження вашого життя та здоров’я.

Повний перелік прав та обов’язків пішоходів можна знайти у Правилах дорожнього руху, затверджених постановою Кабінету Міністрів України №1306 від 10 жовтня 2001 року (зі змінами).

"ВК" у PDF