Актуально

Чи врятують ковдри та обігрівачі, або як Україна готується до зими

Чи врятують ковдри та обігрівачі, або як Україна готується до зими
Осінь настала строго за календарем і вже встигла "порадувати" заморозками на ґрунті. Тож до холодів залишилося зовсім небагато. Чи готові ми до цього?
Про те, що наступна зима буде найскладнішою за всі роки незалежності України, влада попередила громадян ще на початку літа. Третина українських електростанцій знаходяться на територіях, тимчасово окупованих РФ. За даними Мінрегіону станом на 2 вересня, внаслідок збройної агресії Росії на території України уражені 334 об’єкти критичної інфраструктури у сфері теплопостачання. Це 322 котельні, з яких 310 пошкоджено та 12 зруйновано, 10 ТЕЦ — 6 пошкоджено та 4 зруйновано, а також 2 ТЕС.

Уже сьогодні зрозуміло, що в частині областей забезпечити теплом людей навряд чи вдасться. Тому влада наполягає на евакуації місцевих жителів, яких готуються прийняти в центральній і західній частинах країни.

На жаль, в жодному регіоні країни немає впевненості, що на їхні об’єкти критичної інфраструктури також не "прилетить" і в холоди не порушиться теплопостачання.

Але непрацюючі ТЕЦ і розбомблені котельні — не єдина проблема, з якою належить впоратися цього року. Жорстка енергетична криза у Європі, звідки ми імпортуємо енергоресурси, передбачувано позначилася на цінах.

Поки Україна імпортує невеликі об’єми: декілька мільйонів кубометрів на добу, інформує з посиланням на аналітиків Dragon Capital Forbes Україна. Щоб достойно пройти зиму, за розрахунками аналітика компанії Дениса Сакви, Україна має імпортувати 1,5-3 млрд кубометрів до кінця року. Вартість цього газу — $3,8 - $7,5 млрд.

До осені країна підійшла з 13 млрд кубометрів газу. До початку опалювального сезону у сховищах має бути 14,4 млрд кубометрів, сказав керівник "Оператора ГТС України" Сергій Макогон в інтерв'ю "Інтерфакс Україна".

"З такими запасами реально пройти помірну зиму, оскільки споживання значно скоротилося", — вважає Макогон. — Але наразі у нас є фактор воєнної загрози та значні ризики, тому додаткові обсяги імпорту були б дуже доцільні", — не приховує він.


Споживання газу в осінньо-зимовому періоді в Україні складе 11,7 млрд кубометрів, що на 40% менше, ніж торік, пише з посиланням на прогноз Міненерго Forbes.

За словами міністра розвитку громад і територій Олексія Чернишова, на початок вересня готовність інфраструктури до осінньо-зимового періоду склала понад 80%.

Проте аналітики, зокрема народний депутат і колишній міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко та експерт з енергетичних питань Микола Тесла вважають ситуацію з підготовкою до зими менш оптимістичною. За їхніми словами, газу в країні недостатньо. Тож поради, які давали українцям посадовці різних рівнів ще кілька місяців тому — готувати обігрівачі, теплі ковдри, светри та шкарпетки, — залишаються у силі.

Тим часом...
На терміновий запит міністра оборони Олексія Резнікова НАТО закликав своїх членів надати зимове спорядження для Збройних сил України. Про це з посиланням на Spiegel повідомляє "Європейська правда". За інформацією видання, наприкінці липня Резніков написав листа генеральному секретарю НАТО Єнсу Столтенбергу, в якому попросив швидко доставити зимовий одяг і зимові намети для 200 тисяч солдатів. Відтоді союзники по НАТО шукають на своїх складах доступний матеріал, щоб українці змогли боротися з російськими окупантами, незважаючи на сувору зиму.


"ВК" у PDF