Актуально

Як зрозуміти, що вас обманюють, або обережно, Telegram!

Як зрозуміти, що вас обманюють, або обережно, Telegram!
Основне джерело новин сьогодні — месенджери Telegram, Viber та інші. Майже 70% українців, як бачимо з національного опитування, проведеного Gradus Research, дізнаються про ситуацію в країні саме звідти. Трохи менше — із соціальних мереж (63% опитаних) та інформаційних інтернет-ресурсів.
Мінуси швидких новин

Популярність інформаційних каналів у месенджерах не дивує. Завдяки їм за кілька хвилин легко не лише довідатися основні новини дня, а й знати, що відбувається просто зараз. «Зворотний бік медалі» — якість новин. Запустити інформаційний канал дуже просто. Сьогодні їх тисячі. У боротьбі за підписників канали прагнуть подавати новини якнайшвидше та з різних джерел. Зокрема й із тих, перевірити правдивість яких миттєво неможливо. Тому в месенджерах набагато більше фейків (від англійського fake — підробка) і помилок, ніж у класичних ЗМІ. Згадайте, як часто під час повітряних тривог Telegram-канали майже розриває: «Вибухи в такому-то місті!». І як через кілька хвилин у половині випадків з'ясовується, що десь сприйняли за вибух роботу нашої авіації, десь — автомобільну шину, що гучно бахнула на дорозі. Або повітряна тривога не завадила чоловіку вирушити вибивати килим — і до гикавки налякати навколишні два квартали.

Як ми “підсіли” на російські канали

Простотою створення та розкручування каналів у месенджерах не могли не скористатися росіяни. Тим паче, що це фактично єдиний інформаційний майданчик, який сьогодні вони мають у нашій країні.

За даними української редакції журналу Forbes, станом на червень 2022 року на проросійські Telegram-канали у нас підписалися… понад 4 млн осіб. Водночас більшість співгромадян часто не підозрювала, що стала споживачами «російської версії» подій. А наскільки небезпечне щоденне промивання мізків, ми чуємо від родичів і друзів, які живуть у Росії і які з лютого цього року стали вже колишніми.

Як росіянам вдалося наростити в нашій країні настільки велику читацьку аудиторію — тема окремої розмови. Зазначимо лише, що деякі проросійські канали, як, наприклад, канал Анатолія Шарія, кілька років входили до списку популярних. Частина була зареєстрована ще три роки тому та «законсервована». І лише за кілька місяців до великої війни почала активно набирати підписників. Свої «п'ять копійок» у розкручування ворожих каналів внесли й ті очільники, які неодноразово згадували та цитували їх у своїх виступах.

Зараз, коли ЗСУ готуються звільняти тимчасово окуповані території, дуже «спекотно» і на інформаційному фронті. Щоб утримувати інтерес читача та просувати одні й ті самі меседжі (від англ. message — повідомлення; використовується у значенні «приховане послання»), старі канали активно рекламують новоутворені — і таким чином формують ілюзію різних інформаційних джерел.

Кого більше не читаємо

У середині липня українські силовики оприлюднили ще один суттєво розширений список Telegram-каналів, які працюють на користь російської федерації. Він налічує понад 90 каналів!

У спільній заяві СБУ та інших відомств зазначається, що Росія не може перемогти на полі бою, тому намагається зсередини розхитати українське суспільство. Для цього використовуються Telegram-канали, які видають себе за незалежні, але насправді працюють на кремль. Ідеться, зокрема, про канали Легитимный, Картель, Сплетница, Резидент та інші зі списку, який ми сьогодні публікуємо.

«Закликаємо вас не користуватися цими каналами, адже їхню роботу фінансує і координує Росія. У жодному разі не довіряйте їм, оскільки такі майданчики поширюють фейки та маніпуляції і є частиною інформаційної війни проти України», — зазначається в заяві.


Чи борються із такими каналами самі силовики? Безперечно. Як повідомила 25 червня Служба безпеки України, «на вимогу СБУ заблоковано майже 500 проросійських YouTube-каналів з аудиторією більше як 15 млн підписників. Передано на блокування 1529 Telegram-каналів і ботів, 426 акаунтів в Instagram, 93 — у Facebook, 1050 — у TikTok».

На відміну від офіційних ЗМІ, перервати мовлення Telegram- і Viber-каналів складно. А ось нам цілком під силу не читати і тим більше — не поширювати ворожі новини.

Три найпоширеніші запитання про інформацію


1 Чи є канали, які можна вважати повністю надійними?

Так, це насамперед офіційні канали: президента України, Міністерства оборони, інших силових відомств, мерії вашого міста, а також загальнонаціональних інформагенцій. Знайти їх адреси можна, наприклад, тут.

Будь ласка, не забувайте, що у поширення власної ідеології і різноманітних фейків росія вкладала величезні кошти ще до війни. Продовжує це робити і тепер. Що менше часу для читання та критичного осмислення новин, то краще користуватися виключно перевіреними джерелами.

2 Як діяти, коли зачепила і схвилювала інформація, але є сумніви в її достовірності?

Шукаємо першоджерело. Читаємо офіційні сайти і Telegram-канали, сайти авторитетних інформаційних агенцій.

Не «ведемося» на іноземні слова, за якими доволі часто приховані інші значення. Інсайдерська інформація (від англійського слова inside — усередині) — це те, що розголошенню не підлягає. До неї належить, наприклад, фінансова звітність підприємства. Винесення внутрішньої інформації, тим паче — у ЗМІ, є справою ризикованою. Тому справжні «інсайди» трапляються нечасто. Значно частіше цим словом маскують інформаційні вкиди з чіткою метою. Тому коли ви читаєте «інсайдерську інформацію», подумайте, кому вона вигідна. До речі, якщо сенсаційну новину ви побачили на нещодавно створеній у соцмережі сторінці, на якій відсутні дані про автора, а замість фото — картинка, або у коментарі, який залишив хтось із закритим профілем, – сміливо проходьте повз цю інформацію.

Пам'ятаємо: навіть якщо ви почули щось від кількох різних людей, це необов'язково є правдою. «Сарафанне радіо» відоме дуже давно й активно використовується ворогами, наприклад, для створення паніки. Потрапити «на гачок» до «сарафанника» легко, оскільки новиною ділиться така сама людина, як і ви. Здавалося б, навіщо їй брехати? Але вона може як помилятися, теж десь щось почувши, так і свідомо займатися дезінформацією.

До речі, щоб поширити дезу, не обов'язково починати розмову безпосередньо з вами. Наприклад, в автобусі двоє людей можуть нібито розмовляти між собою, але робити це голосно й емоційно, щоб на їхній діалог звернули увагу якнайбільше людей. Із появою мобільних інколи узагалі можна побачити «театр одного актора»: людину, яка голосно розповідає щось невидимому співрозмовнику. Непрямою ознакою, що перед вами саме дезінформатор, а не просто балакун, який недочуває, є відсутність поблизу людей у формі.

3 Чи можна самостійно виявити російський інформаційний вплив?

Так, якщо читати вдумливо й уважно.

По-перше, якщо у Telegram-каналі або на сайті вживаються слова та словосполучення «спеціальна військова операція» (СВО), «конфлікт на території України», «українські бойовики», «київський режим», «нацистські декомунізаторські проєкти», «русофобська політика» — ви маєте справу з ресурсом, роботу якого оплачує Росія.

По-друге, ознака ворожого впливу — негативні оціночні судження, спрямовані на дії українців. Наприклад, ліквідація колаборанта, який сприяв убивствам і викраденням керівників територіальних громад і сімей учасників АТО/ООС, зветься на таких каналах «тероризмом» та «організацією хаосу». А представники громадянської ініціативи, які пофарбували паркан російського консульства в кольори українського прапора (зазначимо, що це поширена практика протесту в усьому світі), — «неробами».

По-третє, багато проросійських Telegram-каналів постійно акцентують увагу читачів на всіляких викриттях і розповідях про корупцію в українській владі, дискредитують союзників і партнерів України. Нагнітають в обговореннях цін, тарифів та інших болючих тем для суспільства.
Якщо щоразу після читання новин на певному ресурсі виникають виключно тривожні думки і настрій стрімко погіршується — швидше за все, хтось спеціально попрацював над тим, щоб ви почувалися саме так.

НАЗВИ ПСЕВДОУКРАЇНСЬКИХ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІВ, ЯКІ ПРАЦЮТЬ В ІНТЕРЕСАХ РФ:

Крокодил
Шептун UA Украина Война
Легитимный
Анатолий Шарий
Резидент
#Монтян!
ЗеРада
Open Ukraine/Открытая
Украина
UKR LEAKS
Сплетница
Картель
ОЛЬГА ШАРИЙ
Украина.ру
МediaKiller
ТелеДНО
Женщина с косой
Типичная Одесса
Война с фейками
Главное в Херсоне
Чёрный Квартал
НачШтабу
(знак знамени) Бунтарь
наглый
Украина. Спецоперация.
Мониторинг
Я (сердце) Краматорск
Одесский фраер
Запрещённая Украина
Отряд Ковпака
Шкварка News
Кріт СБУ
цибуля UA
Администрация города
Мелитополя
Лисичанск. Северодонецк.
Рубежное.
Dirty Harry Игорь Гомольский
Партия Шария
Черговий ООС
Нетипичное запорожье
Новости Херсонщины
Главное в Геническе
Херсон Life Новости
Украинский формат
Главное в Мелитополе
Тень на плетень
Нетипичное Запорожье
Херсон live
Кривой Рог онлайн
Николаев live
Тремпель Харьков
ХтоШо
93 бригада «Холодний Яр»/
ОБРАТНАЯ СТОРОНА
Главное в Чернобаевке
Новый Мелитополь
Military photographer
ЗЕландия
ХЕРСОН сегодня
Херсонский Вестник
Главное в Каховке и Новой
Каховке
Главное в Скадовске
Чернигов
Сумы
Глухов
Бровары
Шостка
Васильков
Новгород-Северский
Нежин
Обухов
Белая Церковь
Овруч
Ромны
Носовка
Славутич
Бахмач
Прилуки
Ирпень
Березань
Ахтырка
Конотоп
Бердянск ZaVtra
Новый Мелитополь
Южный плацдарм
Энергодарский связной
Энергодар Тудей
Токмак Сегодня
Главное в Пологах
Главное в Энергодаре
Главное в Бердянске
Харьковские антифашисты
Друзья Алексея Селиванова
Администрация города
Васильевка
Нетленка

"ВК" у PDF