Актуально

Що готує нам фінансова осінь 2024?

Що готує нам фінансова осінь 2024?
Осінь багато з нас сприймає як початок нового року — надто багато змін зазвичай вона несе. Чим може запам’ятатися споживацька осінь 2024, особливо на тлі обстрілів, проблем з енергетикою та як наслідок — подорожчання електроенергії, підвищення акцизів на пальне, різкого зросту цін в Європі на каву та шоколад?
Борщ та пампушки цінуватимемо більше 

З овочами-фруктами цього року все більш-менш зрозуміло. За літо ми потроху звикли до цін на картоплю, які шокували на початку сезону. Середня ціна на перші числа вересня — 20 грн за кілограм. На жаль, як кажуть фахівці, в Європі картопля цього року не вродила, тому надіятися на здешевлення наразі не варто. Навпаки, аби не почали вивозити за кордон.

По відношенню до червня в серпні сильно підскочили ціни на білокачанну капусту. За прогнозами аграрних вчених, втрати урожаю капусти через шкідників і надалі триматимуть досить високі ціни на неї.

Не радують і, за словами експертів, навряд чи вирівняються ціни на огірки, стрибають — на томати й цибулю.

Загалом пропозицій «для борщу» наразі вдосталь. Але немає гарних новин для наших гаманців.

Яйця протягом літа не лякали, однак збільшення цінників уже у серпні на 10-20-30 копійок сигналить про те, що попереду — ще більш серйозні подорожчання, нагадують фахівці.

Цінники на м'ясо давно лякають споживачів. Можливо, тому багато магазинів вже вказують на ціннику не ціну за кілограм, а за 100 грамів, відмічає видання. Якщо порівнювати з початком 2024 року, то яловичина подорожчала найпомітніше — була 251,6 грн/кг, стала 270 грн. Єдина гарна новина — нестачі м’яса не передбачається, повідомляє з посиланням на фахівців 24 канал.

Дорожчає хліб і потроху — крупи. Подорожчав цукор, проте експерти не вважають, що він дорожачатиме й далі.

В цілому ж, як ми бачимо, готуватися варто до того, що на їжу піде ще більша частина родинного бюджету.

Аналітик УКАБ Максим Гопка в коментарі РБК-Україна зазначив, що для зростання цін імовірно вже з кінця вересня є декілька причин.

За його словами, логістичні витрати зростатимуть через підвищення цін на пальне, а вже з настанням холодів це ж пальне буде використовуватися й для генераторів, що підвищить собівартість продукції. Можливе також збільшення цін на сировину для переробних підприємств. 

Податки зростуть, а гривня утримається

Як ми вже повідомляли, Кабмін подав зміни до бюджету на цей рік на збільшення на 500 млрд грн. Частину суми планують забезпечити за рахунок перегляду військового збору та акцизів. Ідеї очікувано викликали дискусії у суспільстві.

У коментарі РБК-Україна перший заступник голови фінансового комітету Ради Ярослав Железняк заявив, що до проєкту вноситимуть зміни, а також спрогнозував, що якісь норми або більшість норм запрацюють вже з 1 жовтня.

Наразі заплановано підвищення ставки військового збору з 1,5 до 5%; ставка військового збору для ФОП I і II груп встановлюється у розмірі 10% від мінімальної зарплати; для ФОП III групи — ставка 1%. Також залишаються щомісячні авансові внески для АЗС, пише РБК-Україна.

Як повідомив Mind 12 вересня, Кабінет Міністрів планує перекривати прогалину у державному бюджеті за рахунок, окрім підвищення військового збору, введення податку на банки та не виключає можливості підвищення ПДВ. Про це заявив голова податкового Комітету ВР Данило Гетманцев на IT Ukraine GR Conference.

«Мінфін залишив ПДВ як резерв, який він, можливо, ввімкне пізніше. Я не виключаю, що, на жаль, цей податок також треба буде вводити», — додав голова Комітету ВР.

Фахівці не вважають, що всі зміни суттєво вплинуть на курс гривні.

«Ми лише трохи переглядаємо наш прогноз курсу наприкінці року до 42,6 гривень за долар порівняно з попереднім пгнозом 42,3 гривень за долар», — сказав РБК-Україна голова департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Віталій Ваварищук.

"ВК" у PDF