Актуально

Що чекає Україну у 2024 році?

Що чекає Україну у 2024 році?
У новий 2024-й ми входимо зі складними почуттями. Адже навколо багато новин та інформації, які, за словами психологів, підривають відчуття безпеки як таке. А розібратися, де правда, де перебільшення, а де йдеться про відверту ворожу ІПСО (психологічна або військово-інформаційна операція — Ред.) буває ох, як непросто.
Отже, чого чекати українцям в Україні в наступному році? Спробуємо розібратися на основі фактів і цифр.

Допомога від союзників є, доки ми б’ємося

Про що говорять. Військова й фінансова допомога від союзників — США та країн ЄС і не тільки, — на сьогодні по багатьох позиціях є запорукою нашої перемоги. Ці кошти враховувалися, коли в країні складали бюджет на наступний рік. 

У 2024 році Україні потрібно, за даними Delo.ua, хоча б $41 млрд — йдеться лише про гроші, військова допомога не береться до уваги, — щоб не сталося бюджетної кризи.

Про потреби у військової допомозі частина тих, хто тримає в руках цей номер, знає не з чуток. Інші — щоденно чують та відчувають під час обстрілів та запусків «шахедів». Політична криза в США, яка спричинила перебої у фінансуванні України, становить серйозну загрозу для фронту. Адже, як зауважує Vox з посиланням на німецький Кільський інститут, з початку широкомасштабної війни США надали Україні $43,9 млрд військової допомоги, що є більше, ніж наступні 11 країн-донорів разом, нагадує Голос Америки.

Що маємо пам’ятати. По-перше, щоб допомога не припинялася, зацікавлені й в Україні, й в США. На кону — не тільки імідж Сполучених Штатів, якій похитнувся після Афганістану, а й чудове розуміння, що чекає світ, якщо дозволити Путіну перемогти Україну. Під час спільної пресконференції Джо Байдена та Володимира Зеленського 13 грудня в США американський президент наголосив, що успіх України та її здатність стримувати агресію в майбутньому є життєво важливими для безпеки всього світу. Адже, якщо не зупинити Путіна в Україні, вважає Джо Байден, він продовжить свою агресію і в інших країнах, а це «поставить під загрозу свободу усіх і всюди».

Як передає Голос Америки, Байден також підкреслив: Путін робить ставку на те, що Сполучені Штати не зможуть забезпечити Україну всім необхідним. 

«Ми повинні, ми повинні, ми повинні довести, що він неправий», — тричі повторив президент.


По-друге, нам допомагала й допомагатиме Європа. В разі негативного розвитку подій в нашій країні вона отримає загрозу безпосередньо у своїх кордонів, нові мільйоні біженців — і необхідність захищати свободу ціною життів власних громадян. Наразі багато європейських країн намагається компенсувати Україні нестачу допомоги від США.

Звісно, ситуація непроста. Але не настільки, щоб кричати, що «все пропало». 

«Все частіше мені ставлять питання про січень, у якому має статись «апокаліпсис» нібито через закінчення у нас коштів. Тому хочу публічно усіх заспокоїти — фінансової катастрофи у січні не буде. Ми маємо надходження допомоги за різними напрямками. Тож «зрада» скасовується, продовжуємо працювати і наближати нашу перемогу», — цитує голову податкового комітету ВР Данила Гетманцева Delo.ua.


За його словами, на підтримку державного бюджету та фінансування видатків з нього, зокрема соціальних, на підтримку сфер освіти, охорони здоров’я та інших надійшло: 1,5 млрд євро останнього траншу макрофінансової допомоги від ЄС у рамках програми 2023 року; $1,34 млрд від Світового банку; $900 млн позики від уряду Японії, повідомляє ТСН.

До речі, кошти від Світового банку, які Україна отримала як раз на Різдво, підуть на виплати пенсій, а також на зарплати працівникам Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС), передає Оглядач.

Нам допомагатимуть принаймні до того часу, поки будуть бачити, що нам не байдуже, в якій країні жити — і ми б’ємося за свою свободу.

Мобілізації по-новому — бути

Про що говорять. Так, збільшення кількості тих, хто має піти у військо, не минути. Ті, хто знаходиться на передовій вже майже два роки, потребують відпочинку, бойові бригади — поповнення. А ті, хто хотів піти на фронт добровільно, вже майже всі там.

25 грудня Кабінет Міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкт 10378 щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

Як повідомляє Укрінформ, законопроєктом пропонується: удосконалення процедури військового обліку; зміна призовного віку з 27 до 25 років; можливість для військовослужбовців, яких звільнено з полону, отримати додаткову відпустку із збереженням грошового забезпечення тривалістю 90 календарних днів; залучення органів місцевого самоврядування, державних та військових адміністрацій, підприємств до активної участі у заходах проведення мобілізації; уточнення повноважень Міноборони, Генштабу та розвідувальних органів щодо ведення військового обліку; уточнення обов’язків громадян України щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації; уточнення підстав для надання відстрочки та звільнення від призову на військову службу під час мобілізації.

Що маємо пам’ятати. Навіть якщо йтиметься про півмільйона мобілізованих, по-перше, всі вони не підуть в армію одночасно. По-друге, за словами секретаря РНБО Олексія Данилова, це не відбудеться найближчим часом. Ну й головне — захищати свої родини, свої будинки й землю предків маємо самі, як це і відбувається у всьому світі. 

Не піддаватися інформвпливу Росії

Про що говорять. Останнім часом, зокрема й в начебто поважних закордонних ЗМІ, з’являються публікації та заяви щодо необхідності починати переговори з Росією, мовляв, далі буде тільки гірше. 

Що маємо пам’ятати. 

«Це слугує Росії для вирішення цілком конкретних задач саме тепер — з грудня по лютий, коли вирішується питання надання Україні грошей. А також загалом переформатування економік країн всього НАТО на «після-холодновоєнний» спосіб: збільшення видатків на оборону і відновлення виробничих потужностей національних ВПК», — пише у фейсбуці політтехнолог Олексій Голобуцький

За словами фахівця, зараз, коли зрозуміло, що Україні допомагатимуть й надалі, щоб завадити цьому або хоча б зменшить обсяг допомоги, Росія запускає «інформаційну кампанію» про мирні переговори.

«Логіка проста: якщо Україна збирається йти на мирні переговори, то їй без потреби такі гроші на оборону, взагалі такі обсяги підтримки. Розбереться вже безпосередньо з Росією (за участі Заходу як медіатора, але без додаткових видатків). Україна домовиться з Росією, війна скінчиться і все буде нормально», — розповідає Олексій Голобуцький.


Саме тому дуже важливо, щоб ніхто не сприймав ці вкиди серйозно, каже фахівець. 

«Щоб не повірив раптом в саму можливість домовлятись з Путіним як з кимось, хто дотримуватиметься домовленостей, а не накопичить зброю і вдарить знов. Задача Путіна була і лишилась знищити Україну. Ця задача не помінялась за два останніх роки», — каже він. 


Тим більше, що насправді, як відмічають фахівці, в 2023-му росіяни не досягли жодної стратегічної перемоги. Тож і в 2024-му різноманітних інформаційних вкидів менше не стане. Тому, хоча б для того, щоб пити поменше валідолу і краще спати по ночах, варто користуватися інформацією із офіційних джерел. Не поспішати вірити в «сенсації». А головне — частіше задавати собі питання: «кому вигідно».

"ВК" у PDF