Актуально

Зима зі світлом чи знову — блекаут?

Зима зі світлом чи знову — блекаут?
На минулому тижні Росія намагалася влаштувати нам «річницю блекауту»: у ніч проти 25 листопада Україна зазнала безпрецедентної атаки безпілотників. І тільки дякуючи нашим військовим, 74 з 75 ударних БпЛА не долетіли до цілі. 
Протягом суботи енергетики полагодили пошкоджені лінії на Київщині.

А вже за добу «весела нічка» із кружлянням літальних апаратів трапилася у Московській, Тульський, Калужський та Брянській областях Росії. Ця атака дронів, як повідомляють джерела Суспільного, була спецоперацією ГУР Міноборони.


І все ж таки — попереду зима. І масована атака була явно не останньою спробою росіян знову занурити нас в темряву. До чого, з урахуванням досвіду минулого року, готується країна? 

Руйнування першого року повномасштабної

Згадаємо, загалом за перший рік повномасштабного вторгнення росіяни 255 разів вдарили по об'єктах енергетики, повідомляв Офіс Генпрокурора. Найбільше постраждали Донецька, Дніпропетровська та Київська області, інформувало Суспільне.

Зі зрозумілих причин даних щодо масштабів руйнувань українська влада не публікувала. Чи не єдиною офіційною інформацією про наслідки російських обстрілів став звіт програми розвитку ООН, нагадує видання. У документі йшлося, що, що станом на 30 квітня 2023-го загальна потужність генерації, тобто вироблення електрики, зменшилася більш ніж удвічі — з 37,6 ГВт до 18,3 ГВт. Найбільше постраждала маневрова потужність — електрика, яку виробляють теплоелектростанції та теплоелектроцентралі. Їхні потужності скоротилися на 68%. Зменшилась у першу чергу через окупацію Запорізької станції й електрика, яку виробляли АЕС, — з 13,8 ГВт до 7,7 ГВт. Гідрогенерація зменшилася з
6,6 ГВт до 4,7 ГВт, а «зелена» електрогенерація на 24% — з 8,1 ГВт до 6,2 ГВт.

Окрім потужностей, які виробляють електрику, важливою частиною системи є й розподільчі станції. За даними ООН, були пошкоджені або зруйновані 42 з 94 критично важливих високовольтних трансформаторів.

Збитки, завдані інфраструктурі електро-, газо-, теплопостачання та видобутку вугілля, Світовий банк оцінив у понад $10 млрд. 

Ймовірність блекауту — до 20%

Звісно, конкретні дані щодо відновлення об’єктів — сьогодні закрита інформація. Наприкінці вересня міністр енергетики Герман Галущенко у коментарі Суспільному заявив, що план відновлення генерації виконаний приблизно на 80%. І хоча взимку мають працювати всі 9 енергоблоків АЕС, підконтрольних Україні, чи буде блекаут, залежить від масштабу руйнувань. 

«Навіть у разі, якщо руйнування будуть досить відчутними, це буде певний проміжок часу, який нам знадобиться на запуск енергосистеми. Тому тієї мети, яку росіяни собі ставили й, можливо, ставлять на цю зиму — це тотальний блекаут, скоріш за все не досягнуть», — підсумував Герман Галущенко.


Ймовірність блекауту не перевищує 15-20%, переконаний директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко. 

«Хоча це теж висока ймовірність. Наші енергетики знають, як використовувати алгоритм, що потрібен під час атак. Він вже напрацьований», — розказав Суспільному Володимир Омельченко.


Варто пам’ятати, що найбільшою проблемою енергосистеми залишаються маневрові потужності — ТЕЦ та ТЕС. Вони були пошкоджені росіянами майже на 70%, повідомив директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко. За його словами, хоча фахівці доклали й докладають до відновлення великих зусиль, за один сезон зробити це неможливо.

Як захищатиметься наша країна

Яким чином Росія намагатиметься лишити нас без світла й тепла, ми, власне, вже побачили. До речі, саме про потужне застосування ударних БпЛА, щоб завдати Україні якомога більше руйнувань, заздалегідь попереджало й командування наших Повітряних сил.

Але з минулої зими українське ППО посилилось новою зброєю. Це й комплекси «Patriot» та SAMP/T, зенітні самохідні установки Gepard та, звісно, дещо інше.

Нещодавно CNN розповіла про те, що американській технологічний гігант Cisco передав «Укренерго» техніку для боротьби з кібератаками на енергетику. Нове обладнання розміром «з коробку для піци» встановлено по всій країні, пише Ліга.net. 

За словами голови «Укренерго» Володимира Кудрицького, енергосистема України має декілька рівнів захисту, які координуються з урядовцями та Генштабом.

«Росіяни мають розуміти — якщо вони збираються і далі атакувати українські об'єкти енергетики, будуть отримувати жорстку відповідь. Наші ресурси дозволяють це зробити», — розповів співрозмовник Суспільного у Міноборони.

"ВК" у PDF