Актуально

Чи готова Україна незабаром приєднатися до ЄС

Чи готова Україна незабаром приєднатися до ЄС
Єврокомісія рекомендувала державам ЄС розпочати перемовини з Україною про її вступ до ЄС. Проте, наша країна має виконати частину ще не втілених реформ.
У чому наразі головні складнощі України та як швидко, за пронозами фахівців, ми зможемо їх подолати?

Україна виконала вже понад 90% рекомендацій, висунутих ЄК разом з наданням кандидатського статусу, констатувала на минулому тижні голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, пише Європейська правда.

«Головний прогрес був досягнутий у конституційній реформі, реформі у сфері правосуддя, у відборі до Вищої ради правосуддя, у антикорупційних процесах, боротьбі з відмиванням грошей, були важливі заходи для обмеження впливу олігархів на громадське життя, новий закон про медіа, прогрес щодо національних меншин. Реформи, що залишились, виконуються, і це добре», — сказала вона.


Які рекомендації маємо виконати

У звіті Єврокомісії є рекомендація ухвалити переговорну рамку після того, як Україна виконає ще деякі умови. 

Йдеться, зокрема, про запропонований урядом закон щодо збільшення штату НАБУ. Також — виключення із закону про запобігання корупції положень, які обмежують повноваження НАЗК у перевірці активів, які вже перевірялися, та обмеження повноважень НАЗК щодо перевірки майна, придбаного декларантами до вступу на державну службу, без шкоди правилам, які застосовуються для забезпечення нацбезпеки під час війни. Крім цього, треба ухвалити закон про лобізм згідно з європейськими стандартами як частину антиолігархічного плану дій та закон, що стосується решти рекомендацій Венеційської комісії, що пов’язані із Законом про національні меншини, а також враховує рекомендації комісії відносно законів про державну мову, медіа та освіту. 

До речі, два останніх закони викликають багато дискусій та питань, на яких не будемо зараз зосереджуватися. Варто лише сказати, що навіть у ЄС відсутні «європейські стандарти лобіювання», про які згадує Єврокомісія. Не існує ані спільної європейської регуляції, ані єдиного підходу країн ЄС, нагадує Європейська правда. 

Ну, й, звісно, що Україна має продовжувати боротьбу з корупцією шляхом подальших розслідувань та вироків щодо корупції, наполягають у ЄС.

Над чим працює уряд після указу президента

Відразу після оприлюднення рекомендацій президент Володимир Зеленський підписав указ «Про деякі заходи з підготовки до переговорного процесу зі вступу України до Європейського Союзу».

Цим документом президент доручив уряду завершити виконання рекомендацій Єврокомісії, повідомляє видання. Також Кабмін повинен ініціювати консультації з Єврокомісією щодо «організаційних аспектів переговорного процесу зі вступу», а за їхніми підсумками та після схвалення рішення самітом ЄС — запропонувати склад переговорної делегації.

Уряд має покращити координацію органів влади в євроінтеграційних питаннях і практику розробки євроінтеграційних законів, а також підготувати законопроєкт про затвердження нової Національної програми адаптації законодавства України до права ЄС.

Кроки, що важливі для вступу 

Рішення щодо початку перемовин є проміжним. Насправді нас чекає ще багатоступінчаста й непроста процедура. 

У грудні рішення Єврокомісії має бути підтвердженим на рівні країн-членів. Його мають підтримати одностайно. Тож потенційно заблокувати здатна будь-яка держава. Наприклад, Угорщина також має таке право, нагадує в своєму матеріалі оглядач ЄП Сергій Сидоренко. 

Проте є певні ознаки того, що на саміті ЄС 14 грудня  Угорщина може й не перешкоджати Україні. Принаймні європейські дипломати працюють в цьому напрямку. 

«Наступний крок — ухвалення переговорної рамки. Але у звіті зазначено: для цього Україна має виконати ще додаткові уточнюючі умови, які не були прописані до цього, — розповідає в інтерв’ю Forbes–Україна фахівець Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Вероніка Мовчан. — Очікується, що в грудні буде прийняте «політичне» рішення, а виконання додаткових умов буде оцінюватися в березні 2024 року. Якщо ми все виконаємо і нам не висунуть додаткових умов (а на це мають право), буде затверджено переговорну рамку. Тоді перед Україною відкривається умовно першій кластер для ступу в ЄС — фундаментальній: юріспруденція, права, справедливість». 


Як пояснює експерт, 35 розділів європейського законодавства розділені на 6 кластерів. Щоб зробити наступний крок, треба пройти через консенсусне голосування.

Позитивний момент — наразі Європейський Союз змінив процедуру, наголошує Вероніка Мовчан. 

«Ми можемо домовлятися про певні перехідні періоди: коли ми це виконаємо, чи критичне виконання якоїсь умови або ж ми можемо відкласти це вже на після вступу до ЄС.

Хоча Україні й висунули додаткові умови, Єврокомісія вже починає оцінку. Якщо в грудні буде ухвалене формальне політичне рішення про початок переговорів, це дає шанс на прискорення всього цього процесу», — каже вона.


Важливий позитив для нашої країни полягає у тому, що попри наявність передумов технічний процес підготовки до вступу розпочнеться негайно після грудневого рішення, не чекаючи на те, коли Україна отримає наступне зелене світло від ЄС, пише й оглядач Європейської правди.

Це — спецпроцедура, що прискорює нашу дорогу до вступу. Проте, за словами фахівців, очікувати стати членами ЄС 2024 року все ж таки не варто.

"ВК" у PDF