Актуально

Як житимуть громади без "військового" ПДФО?

Як житимуть громади без "військового" ПДФО?
Законопроєкт №10037, відомий як документ про військове ПДФО, був відправлений Верховною Радою на повторне друге читання. У сесійній залі для його ухвалення не вистачило всього трьох голосів. Але вже на початку листопада закон, який зазнав за цей час певних змін, знову розглядатимуть у парламенті. Чому саме цей законопроєкт викликає настільки жваве обговорення й навіть колективні звернення місцевих рад до керівництва країни із проханням його не приймати?
Як ми вже повідомляли, документом пропонується податок на доходи фізосіб (ПДФО), якій платять військові, направити з місцевих бюджетів на закупівлю техніки й власне виробництво зброї. Кошти мали вилучити вже із 1 жовтня, передати їх в держбюджет і розподілити порівну між Держспецзв'язку (на закупівлю дронів) і Мінстратегпромом (для фінансування держзамовлення на виготовлення вітчизняної зброї). За оцінкою уряду, це повинно було дати 120 млрд грн, відмічала Ліга.net.

Від згортання децентралізації до закриття закладів освіти

Проте, рішення тимчасово забрати гроші у громад на потреби військових і начебто убезпечити кошти від незрозумілого використання під час війни на кшталт перекладання гарної бруківки… на гарну бруківку або закупівлі овочерізок, здебільше не знайшло підтримки у суспільстві.

Звернення до керівництва країни, щоб військовий ПДФО залишили у громадах, ухвалили Закарпатська, Полтавська та Хмельницька облради, Київська, Луцька, Полтавська, Одеська, Хмельницька, Львівська, Черкаська, Чернівецька міські ради, десятки місцевих рад Вінницької, Волинської, Житомирської, Івано-Франківської та інших областей.

Чому? Аргументів багато. Від згортання децентралізації до проблем, які виникнуть у громад на півдні на сході країни, де цей податок є чи не головним джерелом наповнення бюджету. Наприклад, для прифронтового Миколаєва втрата складе 46% доходів бюджету міста. І хоча уряд запевняє, що запровадить для таких громад компенсаційні важелі, мери міст висловлюють свої побоювання. Посадовці вважають, що вилучання ПДФО не вирішить існуючих проблем, а додасть нових.

«Якщо держава забирає з місцевих бюджетів кошти, то мусить тоді також взяти на своє утримання ті заклади й установи, що утримувались громадами. Бо після вилучення ПДФО вони не зможуть надалі їх фінансувати. Впродовж 2017-2023 років обсяг додаткової дотації зменшився більше ніж у п'ять разів, а обсяг видатків на передані повноваження зріс удвічі», — висловив свою думку в колонці для Економічної правди керівник Львівської ОВА Максим Козицький.


Усі згодні, що потреби війська — понад усе

«Ми вважаємо, що перерозподіл військового ПДФО справедливий. Вважаємо, що дискусія щодо того, чи залишати військове ПДФО органам місцевого самоврядування, чи віддавати його на війну, сьогодні абсолютно безглузда. Усе має йти на війну», — заявив під час брифінгу голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, передав «Укрінформ».


Але один з головних аргументів місцевих рад проти вилучання ПДФО — як раз допомога армії, адже місцеві бюджети більш гнучкі та мобільні, ніж центральні. 

«Усі громади намагаються допомагати нашим військовим. Сьогодні зв'язок бригад, військових підрозділів з керівниками міст, депутатським корпусом є прямий. Відповідно військові одразу звертаються до нас зі своїми потребами. Чи зможе держава забезпечити такий же рівень оперативної співпраці з військовими бригадами, вилучивши ПДФО», — поділився під час наради з головами громад Волині міський голова Луцька Ігор Поліщук.


Він також зауважив, що станом на 1 вересня бюджет Луцька отримав 176 млн військового ПДФО, натомість на потреби військових 192 млн, пишуть Волинські новини.

«Це абсолютно різне забезпечення — з місцевих бюджетів і зі штабу, з Міністерства оборони. Різне за якістю і за швидкістю, різне і за цілеспрямованістю», — підсумувала звернення фронтовиків у підтримку того, щоб ПДФО залишився в місцевих бюджетах народна депутатка VII-VIII скликань, а нині — радниця голови Асоціації міст України Оксана Продан у розмові з Бориславом Березою на ютуб-каналі.


Тож чекаємо на остаточне рішення можновладців.

"Коментар"


Як житимуть громади без "військового" ПДФО?

«В області порахували — у разі прийняття цього закону Кіровоградщина втратить понад півтора мільярди гривень. При цьому ми — опорний регіон, область, яка працює, допомагаючи іншим, приймаючи переселенців, а жити тут станом на зараз залишилось майже 90 тисяч людей з інших областей. І головне — звісно, це допомога армії, яку буде дуже важко здійснювати з урізаним бюджетом. Якщо хтось використовує кошти на десятирядні під час війни речі типу відкриття фонтанів або закупівлі овочерізок, на них є інші законодавчі важелі впливу. Тому я не підтримував і не підтримую вилучання у місцевих громад ПДФО», — каже народний депутат, обраний по 102-му виборчому округу Олесь Довгий.


"До речі"


Яких змін вже зазнав законопроєкт

Що пропонували законодавці перед другим читанням? Звичайний (не військовий) ПДФО залишається в громадах в обсязі 64%. Не менше 4% податку мають бути спрямовані на проведення розрахунків при виробництві теплової енергії, а також на підтримку підприємств із виробництва, постачання теплової енергії, а також централізованого постачання холодної води та водовідведення. У 2024 році реверс не вилучається з усіх громад. У 2024-му всі громади дотягуються до рівня доходів 2021 року дотаціями. Про це написала у фейсбуці голова комітету Роксолана Підласа.

Цього року «військове ПДФО» має бути спрямоване до держбюджету в пропорції 50% на 50%: ДСЗІ на дрони (13 млрд грн) і Міноборони на закупівлю артилерійських систем (13 млрд грн). А із 1 січня пропорцію планують змінити так: 45% — на дрони (приблизно 43 млрд грн у 2024 році); 45% — на розгортання виробництва боєприпасів і зброї (43 млрд грн); 10% — військовим частинам пропорційно до сплаченого ПДФО (10 млрд грн), але через державний бюджет, а не через місцеві.

"ВК" у PDF