Актуально

Зброярі світу об’єднуються навколо України, або Деякі підсумки Форуму оборонних індустрій

Зброярі світу об’єднуються навколо України, або Деякі підсумки Форуму оборонних індустрій
29 вересня в Києві на Міжнародний форум оборонних індустрій (DFNC1) зібралися представники 252 компаній з понад 30 країн світу. Зокрема, це великі виробники озброєння з країн НАТО, які або вже постачають нам озброєння, або готуються до співробітництва з оборонним комплексом України, а також представники українських державних та приватних компаній оборонного сектора.
"Головне в цій залі — впевненість"

В Україні подія такого масштабу відбулася вперше. Участь у заході взяли виробники танків, артилерії, дронів, боєприпасів, розробники інноваційного програмного забезпечення та власники унікальних складних технологій з держав-партнерів. 

Ключове гасло DFNC1 — будуємо арсенал вільного світу разом, адже свобода потребує сили, щоб захис-
титися від тиранії, повідомило Міністерство закордонних справ України. 

На заході виступили президент України Володимир Зеленський, генсек Альянсу Єнс Столтенберг, якій, зокрема, відзначив винахідливість української оборонної промисловості, та представники крупних закордонних виробників.

«Головне в цій залі — впевненість. Впевненість вільного світу. Впевненість у тому, що ми можемо захистити наших людей, наші цінності та волю. І ми зробимо це. Обов’язково», — сказав, відкриваючи форум, Володимир Зеленський. 


"Пишаємося роллю, яку зіграли в захисті України"

«Це подія високого рівня, секретної інформації та чутливих переговорів», — оцінило роботу форуму Радіо Свобода. 

Відмітив, що зі зрозумілих причин довідатися про співпрацю з українським оборонним комплексом в іноземних виробників майже неможливо. 

«Форум був дуже важливим з погляду того, що ми представилися та познайомилися з українською промисловістю. Отже, ми перебуваємо на початковій стадії цих розмов», — зазначив віцепрезидент з ведення бізнесу наземного озброєння та протиповітряного захисту американської компанії Raytheon Сем Денеке. 


Як зазначив він в коментарі виданню, його компанія — розробник зенітно-ракетного комплексу армії США Patriot, ракет Stinger і Javelin, які є на озброєнні української армії, — пишається роллю, яку змогли відіграти, допомагаючи захищати Україну.

Створити спільне підприємство з АТ «Українська оборонна промисловість» (колишній «Укроборонпром») німецькому збройовому концерну Rheinmetall дозволило Федеральне антимонопольне відомство Німеччини. Підприємство збираються розташувати у Києві. Займатиметься воно обслуговуванням і випуском військової техніки на території України, пише видання.

На форум оборонних індустрій від компанії Rheinmetall, що виробляє танкові башти до Leopard 2,
приїхав директор з організації міжнародних стратегічних програм Rheinmetall AG Максіміліан Фрох. У короткому коментарі Радіо Свобода про перспективи співпраці та будівництва заводу Rheinmetall Фрох відповів: 

«Є активність і буде співпраця, але поки що ми не можемо розголошувати будь-яку іншу інформацію».


Про Альянс оборонних індустрій, спецрежим та оборонний фонд 

У рамках форуму українська сторона підписала
20 документів з іноземними партнерами: угоди та меморандуми про виготовлення дронів, ремонт та виробництво бронетехніки та боєприпасів. Серед форматів співпраці — спільне виробництво, обмін технологіями і постачання комплектуючих.

Було створено Альянс оборонних індустрій, приєднатися до якого можуть виробники зброї та військової техніки з усього світу. За словами Володимира Зеленського, на початку форуму перші 13 компаній підписали відповідну декларацію. При цьому, за даними Міноборони України, на момент закриття форуму до Альянсу оборонних індустрій долучилося загалом 38 компаній з 19 країн, передає Militarnyi.

Під час виступу на форумі президент назвав і інші важливі ініціативи. Зокрема, Україна розробляє спеціальний економічний режим для оборонно-промислового комплексу. 

«Щоб дати всі можливості реалізувати свій потенціал кожній компанії, яка працює заради оборони в Україні та з Україною або яка хоче прийти в Україну», — сказав голова держави.


Також в Україні буде засновано оборонний фонд, який забезпечить додаткові ресурси, зокрема, для розвитку воєнних виробництв і підтримки відповідної співпраці, для створення нових воєнних об’єктів та програм, які потрібні для оборони та для турботи про українських воїнів.

"ВК" у PDF