Актуально

Про можливість виїзду за кордон громадян України

Про можливість виїзду за кордон громадян України
Нещодавно у спільному проєкті громадської приймальні народного депутата Олеся Довгого та адвоката Наталії Чирочки ми пояснювали та писали про чоловіків та жінок, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Сьогодні мова про можливість виїзду громадян України за кордон.
Правила виїзду за кордон для жінок

Майже всі українки можуть вільно виїздити за кордон. Обмеження на виїзд мають жінки-посадовиці (керівниці державних органів та їхні заступниці, керівниці структурних підрозділів державних органів та органів місцевого самоврядування і працівниці, які заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування), депутатки місцевих рад, співробітниці прокуратури, судді та народні депутатки. Вони можуть перетинати кордон тільки з метою службового відрядження.

Також за законом військовозобов’язані жінки повинні мати таку ж заборону на виїзд з України, як і чоловіки. Проте у прикордонників немає доступу до інформації про військовий облік жінок, а також відсутні вимоги пред'явити при перетині кордону будь-які додаткові документи, крім паспорта.

Чоловікам віком від 18 до 60 років виїзд за кордон заборонений

Проте є виключення.

Держслужбовці можуть виїхати за наявності документів на відрядження. Так можуть виїхати: члени Кабміну, перші заступники та заступники міністрів; керівники центральних органів виконавчої влади, їхні перші заступники та заступники; керівник Офісу президента та його заступники; голова СБУ, його перший заступник та заступники та інші керівники — державні службовці, судді і прокурори. Повний перелік міститься у рішенні Ради національної безпеки та оборони України від 23 січня 2023 року «Про деякі питання щодо перетину державного кордону України в умовах воєнного стану».

Чоловіки, які допомагають Збройним силам України за наявності відповідних дозволів та/або листів до Держприкордонслужби: водії-волонтери, які перевозять вантажі для ЗСУ, медичні вантажі чи гуманітарну допомогу; діячі культури для благодійного збору та подання країни на міжнародній арені; спортсмени та тренери для участі в офіційних змаганнях та тренувальних зборах.

Військовослужбовці можуть виїжджати за кордон у відпустку або на лікування, маючи на руках відповідний дозвіл від керівництва військової частини.

За сімейними обставинами та за станом здоров’я виїхати з України можуть чоловіки призовного віку, які мають і скористалися відстрочкою від мобілізації (про ці підстави ми вже писали у попередніх випусках).

Також нещодавно Кабінет Міністрів України своєю постановою дозволив перетин державного кордону в період дії воєнного стану особам, чиї рідні загинули або пропали безвісти під час участі в антитерористичній операції. Ухвалення цієї постанови усунуло нерівність у правах членів сімей осіб, які загинули (зникли безвісти) під час безпосередньої участі в АТО (з початку збройної агресії у 2014 році до 30 квітня 2018 року), оскільки раніше в Правилах перетину кордону було зазначено, що право на виїзд за межі України мають лише військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, чиї близькі родичі загинули (пропали безвісти) під час участі в здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Росії у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України (це періоди
30 квітня 2018 року — 24 лютого 2022 року та з 24 лютого 2022 року).

"ВК" у PDF