Актуально

Одне з актуальних питань сьогодення — встановлення факту народження дитини на тимчасово окупованій території

Одне з актуальних питань сьогодення — встановлення факту народження дитини на тимчасово окупованій території
Перелік тимчасово окупованих територій час від часу змінюється, але правила встановлення факту народження на цих територіях єдині. 
Народження дитини на території, що тимчасово окупована Росією, завжди супроводжується відсутністю належних документів, оскільки юридичні документи видані там, не можуть бути чинними в нашій країні, та й в майже в усіх інших країнах світу. 

За відсутності документа належної форми, необхідно встановити факт народження особи можна в судовому порядку. У такому випадку підставою для державної реєстрації народження буде рішення суду про встановлення факту народження.

Відповідно до ст. 317 Цивільного процесуального кодексу України заява про встановлення факту наро-
дження особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана батьками або одним з них, їхніми представниками, членами сім’ї, опікуном, піклувальником, особою, яка утримує та виховує дитину, або іншими законними представниками дитини до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

Членами сім’ї є особи, які спільно проживають (за винятком можливості роздільного проживання подружжя з поважних причин і дитини з батьками), пов’язані спільним побутом і мають взаємні права та обов’язки, зокрема особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі.

До заяви додаються докази, що підтверджують обставини народження дитини на окупованій території. Як свідків можливо залучити родичів, яким достеменно відомо про народження та походження дитини. До заяви необхідно додати копію медичного свідоцтва про народження дитини, виданою на тимчасово окупованій території (якщо вона збереглась) або інші документи з медичної установи (наприклад, обмінна карта породіллі, результати скрінінгів, медичних досліджень), що підтверджують народження дитини, також свідоцтво про народження, яке було видане на тимчасово окупованій території України.

Справи про встановлення факту народження на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, розглядаються невідкладно з дня надходження відповідної заяви до суду.

Ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, підлягає негайному виконанню.

Із копією рішення суду, яка належним чином завірена, необхідно звернутися до органу Державної реєстрації актів цивільного стану, який проведе державну реєстрацію народження та видасть на його підставі відповідне свідоцтво.

Матеріал підготовлено у спільному проєкті громадської приймальні народного депутата України Олеся Довгого та адвоката Наталії Чирочки

"ВК" у PDF