Актуально

Без вікон і дверей, або Як отримати кошти на ремонт розбитого росіянами житла

Без вікон і дверей, або Як отримати кошти на ремонт розбитого росіянами житла
Від 24 лютого 2022 року до травня 2023 в Україні було зруйновано або пошкоджено майже 18,5 тис. багатоповерхових житлових будинків та понад 142 тис. приватних садиб. Про це повідомив голова Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков. На кінець минулого року проблему відчули на собі понад 2 мільйони українців. І, звісно, за цей час кількість тих, хто потребує державної допомоги на відновлення житла, тільки зростає.
Отже 10 травня запрацювала програма допомоги у відновленні пошкодженого внаслідок російської агресії житла — «єВідновлення». Для виплати допомоги за цією програмою Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури отримає 4,4 млрд грн з коштів Фонду ліквідації наслідків збройної агресії, повідомляє урядовий портал.

На кого розраховано "єВідновлення"

За словами Олександра Кубракова, громадяни, чия квартира, приватний будинок чи інше житлове приміщення були пошкоджені, тепер зможуть подати заявку на допомогу через застосунок Дія та отримати кошти для ремонту. Але з суттєвою приміткою — йдеться про житло, яке знаходиться на неокупованої території та ще не було відремонтовано. Якщо ви власним коштом вже привели до ладу будинок або квартиру (бо треба ж десь жити!), чекайте іншої програми компенсації, над якою, як запевняє прем’єр-міністр Денис Шмигаль, вже працює уряд.

«Стосовно родин, які зробили ремонт своїми силами, то працюємо над рішенням надання компенсацій. Відповідне завдання поставлене віцепрем’єр-міністру з питань відновлення, Мінінфраструктури та Агентству відновлення», — повідомив прем'єр на засіданні уряду 12 травня.


За його словами, наступною програмою в житловій сфері стануть сертифікати для тих, чиє житло було повністю зруйноване і вже не підлягає ремонту, пише «Економічна правда». 

«Працюємо над деталями цього проєкту також», — відмітив Денис Шмигаль.


Зараз же голова Міністерства розвитку громад радить «зберігати чеки, фотографії, свідчення сусідів чи публікації в ЗМІ». Тобто всі докази того, що будинок був пошкоджений і ви його відремонтували. 

«Росія заплатить за всю шкоду і горе, що принесла на нашу землю. Ми працюємо над механізмом відшкодування», — запевнив він.


Як скористатися новим механізмом

Заява подається в застосунку Дія. 

Згодом така можливість буде доступна в центрах надання адмінпослуг, у нотаріусів та в управліннях соціального захисту, повідомляє «Економічна правда».

У Дії в розділі «Послуги» треба обрати програму, повідомити про пошкоджене майно, вказати тип, площу, адресу об'єкта, контактні дані, за наявності додати фото та описати пошкодження.

Після цього потрібно перейти до розділу «Подати заяву про виплату».

Далі слід очікувати дзвінка від місцевої влади для огляду комісією майна і встановлення суми допомоги. Після цього в Дію прийде сповіщення про рішення комісії.

Щоб отримати кошти, потрібно відкрити рахунок «єВідновлення» в одному з банків-учасників програми. Станом на 20 травня це Приватбанк, Monobank, «Сенс банк», А-банк, IZIBANK, Sportbank та ПУМБ. 

Актуальний перелік банків буде доступний в Дії при поданні заявки.

Сума допомоги визначається індивідуально, але максимально — це 200 тис. грн.  Після отримання коштів на картку «єВідновлення» їх потрібно використати протягом 12 місяців з дня отримання. 

Кошти можна витратити на будівельні матеріали в магазинах, які є учасниками програми, та/або послуги підрядників-учасників програми.

Хто отримає допомогу першим

Визначена пріоритетна черга, за якою розподілятимуть кошти. Це учасники боїв; люди, які отримали інвалідність унаслідок війни; ветерани війни; члени сімей загиблих військових; мобілізовані; багатодітні родини; люди з інвалідністю першої та другої груп; батьки-вихователі дитбудинків сімейного типу; опікуни та піклувальники; прийомні батьки та патронатні вихователі; діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.

Особи, які не входять до цих категорій, претендують на отримання коштів за живою чергою.

Не можуть претендувати на виплату люди, які перебувають під санкціями або мають судимість за злочини проти національної безпеки, та їхні спадкоємці.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF