Знам’янський район
Спорт

Панкратіон – відродження стародавніх Олімпійських традицій

Панкратіон – відродження стародавніх Олімпійських традицій
Мудрий народ, що населяє нашу країну, багато чого створив і подарував світу. У тому числі цікаве єдиноборство з красивою назвою "панкратіон".
Час не владний над цим словом. А, тим паче, що стосується світу спорту, напевно, немає зараз серед олімпійських і не олімпійських видів таких, які можуть похвалитися своєю древньою історією і при цьому зберегти назву, яку дали їм їх древні прабатькі. "Панкратіон" складається з грецьких "пан"(все) і "кратос"(влада). І якщо ці два слова зібрати разом, то не так-то легко його перекласти з грецького. Щоб це зробити, спочатку переведемо слово, що означає того, хто практикує цей вид боротьби. У нас такого спортсмена називають – " панкратіонік ". По-грецьки це слово означає - "той, хто може перемогти будь-кого". Точного ж перекладу у слова "панкратіон" немає. Красиве і лаконічне трактування слова "панкратіон" – це "дозволено все".

Точніше за всіх сказав більше 2,5 тисяч років назад Філострат : "панкратіонік" – це той, хто б'ється краще, ніж боксер, а бореться краще, ніж борець".

Нещодавно команда Знам’янського Клубу єдиноборств «Піт-Файтер» повернулася з міста Бровари, де 13-16 квітня проводився чемпіонат України з панкратіону серед дітей, юнаків та юніорів. Чемпіонат зібрав приблизно 800 спортсменів, які на протязі 4-х днів змагалися на цьому святі спорту, мужності і духу. Ми вже повідомляли про те, що серед дітей Максим Матвєєв завоював срібну медаль в розділі Грепплінг та бронзову в розділі Традішн.

В останні два дні на килимі боролися юнаки віком 16-17 років. Наш Михайло Сайфудінов знову довів що він є одним з сильніших панкратіоніків в країні, і невипадково є віце-чемпіоном Світу 2015 року (м.Аланія, Туреччина). У ваговій категорії 69 кг. в розділі Грепплінг, перемігши в чотирьох схватках чисто, задушливими прийомами, в фінальній сутичці поступився за суб’єктивною думкою суддів, в додатковій хвилині з рахунком 2:2, і завоював срібло. А у розділі Традішн, Михайло не залишив суддям права на некомпетентність. Закінчивши п’ять поєдинків достроково больовими, задушливими прийомами та нокаутом, Михайло став дворазовим чемпіоном України, підтвердивши звання кандидата в майстри спорту.

Наші спортсмени увійшли до складу національної збірної з панкратіону і пройдуть навчально-тренувальні збори до чемпіонату Європи, який відбудеться 10-12 липня в місті Будапешт (Угорщина).

Знам’янський Клуб єдиноборств «Піт-Файтер» від щирого серця висловлює подяку людям, які вносять вагому долю в наші перемоги: Ігорю Олександровичу Матвєєву, президенту Клубу, директору ФГ «Агроперспектива», та Анатолію Леонідовичу Русакову, директору ФГ «Магнат», завдяки фінансовій підтримці яких, покращується матеріальна база Клубу, здійснюються виїзди на змагання, такі необхідні для зростання спортсменів. Дякуємо Богу, що є люди небайдужі до розвитку спорту в нашому місті та нашій країні, які усвідомлюють що виховання дітей та молоді це щасливе майбутнє нашої Батьківщини, адже ми не тільки тренуємо, а і виховуємо.

"ВК" у PDF