---
Суспільство

Американець українського походження Степанець заповів мільйон доларів Залужному

Американець українського походження Степанець заповів мільйон доларів Залужному
Головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний отримав у спадок від громадянина США, уродженця Вінниці Григорія Степанця 1 мільйон доларів. Залужний передав усі ці гроші на потреби української армії.
Про цей факт повідомляє Українська правда, посилаючись на The New York Times та на відповідь управління зв?язків з громадськістю ЗСУ на запит УП.

Залужний отримав спадок від американця українського походження Григорія Степанця. Про це повідомила родина Степанців. У січні генерал пожертвував всю отриману суму на Збройні сили України. Це підтверджує пресслужба ЗСУ.

Григорій (Грегорі) Степанець — емігрант з України та громадянин США. Народився у квітні 1938 року у Вінниці. Батько Григорія загинув у Другій світовій війні в жовтні 1941 року. Матір із сином евакуювали на Урал, де в роки війни, а також у повоєнний час, після повернення у Вінницю, родина зазнала поневірянь. Вищу освіту в галузі математики й хімії Степанець отримав у Москві. Володів п’ятьма мовами. Працював у Геофізичному науково-дослідному інституті в Москві. Втратив роботу після того, як підписав лист на підтримку дисидентів, та зазнав переслідувань КДБ. Просив про отримання візи на виїзд з країни, однак зміг виїхати тільки в 1989 році. Працював у штаб-квартирі Microsoft у Редмонді (штат Вашингтон, США), став розробником програмного забезпечення. Був одружений. Помер 24 жовтня 2022 року, наступного дня після смерті дружини Алли. У них залишилися донька, онук і правнук.

Видання New Voice з посиланням на телеграм-канал колишнього народного депутата України Борислава Берези інформує, що окрім спадку Залужному Степанець заповів ще по 2 мільйони доларів двом українським університетам: Національному університету Києво-Могилянська академія та Українському католицькому університету. Ще 1 мільйон доларів Степанець залишив для ізраїльської армії ЦАХАЛ.

Як розповіли виданню BBC News Україна родичі Степанця, "з любов’ю Григорія до України можна порівняти лише його любов до рослин і дерев".

"ВК" у PDF