---
Суспільство / Інтерв’ю / Благодійність

Благодійний фонд "Милосердя" у Світловодську відкритий для співпраці і надання допомоги

Благодійний фонд "Милосердя" у Світловодську відкритий для співпраці і надання допомоги
Благодійний фонд "Милосердя" у Світловодську діє з 2002 року, допомагаючи малозахищеним верствам населення, багатодітним родинам, сім'ям, в яких живуть люди з інвалідністю, медичним закладам. Із 2014 року і дотепер фонд підтримує армію, а також внутрішньо переміщених осіб і соціально незахищених жителів Світловодської та сусідніх громад.
Про діяльність фонду "Милосердя" спілкуємося з його керівницею Наталією Бут з нагоди Міжнародного дня волонтера, який відзначають 5 грудня.

— Для мене війна розпочалася у 2014 році. Тоді ми допомагали воїнам АТО, щотижня відвозили їм продукти харчування та все те, що було необхідно.

Із перших днів повномасштабного вторгнення Росії фонд "Милосердя" взяв на себе допомогу у харчуванні міської тероборони, внутрішньо переміщеним допомагали одягом і взуттям та продуктами харчування, ковдрами, постільною білизною. Волонтерки фонду Ольга Арендаренко, Олена Маляренко, Любов Михайлівна (просить не називати її прізвище) сортують отримані речі, в’яжуть сітки, кікімори, печуть пиріжки.

Знаючи, що фонд діє вже двадцять років, багато людей у більшій чи меншій мірі співпрацюють з нами. Благодійну допомогу в натуральній формі (ми не збираємо гроші) надають нам місцеві підприємства та підприємці, серед яких торгівельно-виробнича фірма "Торгресурс", виробничо-технічне підприємство "Асма-прилад" та інші. Співпрацюємо із всеукраїнськими фондами, а також отримуємо допомогу зі Швейцарії та Нідерландів. Я вдячна кожному і відкрита до співпраці. Дію прозоро, веду документацію, аби звітувати, адже знаю, що з кожного волонтера запитають, куди й кому він передав отримане.

Зараз наш фонд визначив, що допомагатиме не лише внутрішньо переміщеним особам, а й місцевим жителям Світловодської, Великоандрусівської, Онуфріївської громад, які опинилися за межею бідності через здорожчання продуктів або через втрату роботи. Я не ділю людей на "ваших і наших", ми усі українці й разом ідемо до перемоги. Так само я співпрацюю з волонтерами сусіднього Кременчука Полтавської області, віддаю їм те, що є у мене і чого немає у них, а вони діляться своїм. Іншими словами, якщо до нас звертаються за допомогою й у мене є що дати, я завжди допомагаю. А нещодавно мені надійшов лист, який надзвичайно мене зворушив. Його діти з Івано-Франківщини написали мені мов Святому Миколаю. Там був вказаний телефон. Я зателефонувала, попросила покликати дорослих. Ми поспілкувалися – і я вже готую подарунки на захід України. Аякже. Я ж Святий Миколай! Цього святого я люблю особливо, бо він був благодійником. Тож до дня Святого Миколая наш фонд організовує для дітей велику акцію із солодощами та іграшками. А цей дитячий лист став для мене черговим поштовхом працювати ще більше для нашої перемоги.

У листопаді цього року терапевтичне відділення Світловодської центральної районної лікарні отримало п’ять багатофункціональних медичних ліжок та ортопедичні матраци для них. Для такого результату я п’ять років клопотала перед Всеукраїнським благодійним фондом "Ліга благодійників" і громадською організацією "Всеукраїнський захист інвалідів". Тож коли нам повідомили, що йде цільовий вантаж з Києва, я невимовно зраділа. Це не перша допомога фонду "Милосердя" медзакладам міста: до цього були візки для людей з інвалідністю, медичне обладнання тощо.

Продовжуємо відправки на передову. За станом здоров'я я перестала їздити особисто, але і на місці багато роботи. Хоч я обіймаю посаду директорки КП "Добробут", та оскільки волонтерство глибоко в моєму серці, то мені вдається поєднувати офіційну роботу й допомогу нужденним, часто працюючи без вихідних.

Усе що ми робимо – це від чистого серця. Із досвіду знаю, що часто нашим відвідувачам просто треба з кимось поспілкуватися. Але перш ніж щось порадити людині, треба стати на її місце, подумати: а якби так поставилися до тебе? Вважаю, що людину треба зустрічати з усмішкою, щоб вона не впадала у відчай і знала, що скоро настане перемога, що слід вірити в ЗСУ, довіряти волонтерам – ми той фронт, який працює на місцях.

Маю чотири волонтерські нагороди, багато грамот і листів подяки від військових частин. Після перемоги я їх усі передам до музею, бо вони не тільки мої – це краплинка допомоги кожного з нас. Коли 4 грудня я разом з іншими волонтерами та громадськими активістами отримувала нагородний лист від міської влади, я думала про те, що це не я заробила цю подяку, це заробила кожна людина, яка зробила свій внесок у наш благодійний фонд.

У День волонтера хочу привітати своїх однодумців. Побажати усім, щоб наступного року ми це свято відзначали під мирним небом.

Адреса фонду "Милосердя": м.Світловодськ, вул. Грушевського, 18. Часи роботи: щодня із 9:00 до 13:00, крім суботи і неділі. Телефон: 0679936358.

Сторінка у Facebook: https://www.facebook.com/CharityFoundationmercy

"ВК" у PDF