---
Суспільство

В олександрійському музеї педагоги розвінчували радянські міфи та виготовляли бліндажні свічки

В олександрійському музеї педагоги розвінчували радянські міфи та виготовляли бліндажні свічки
В Олександрійському міському музейному центрі імені А.Ф. Худякової 27 жовтня відбулася педагогічна зустріч міської професійної спільноти класних керівників. Працівники музею провели для освітян тематичну екскурсію, етнографічне заняття і майстер-клас з виготовлення бліндажної свічки для потреб військових.
Тематичне заняття для педагогів відбулося до Дня визволення України від фашистських загарбників, яке відзначають щороку 28 жовтня. В історичному залі завідувачка відділу історії Людмила Шевченко провела тематичну екскурсію "Україна у радянських міфах Другої світової війни", під час якої закцентувала на паралелях із сучасністю, адже зараз Росія на повну потужність використовує ті міфи, які культивувала ще в часи СРСР, виправдовуючи свою агресію у багатьох країнах і в Україні зокрема. У залі етнографії молодша наукова співробітниця Олена Мітюріна провела етнографічне заняття "Українська ідентичність у сучасних реаліях", в ході якого усі охочі мали змогу приміряти відтворений на основні автентичного одяг та головні убори. Після чого відбувся майстер-клас з виготовлення окопних свічок, у такий спосіб усі присутні допомогли ЗСУ.

Як розповіла керівниця музейного центру Тетяна Отченашко, з початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну специфіка роботи закладу змінилася, зокрема були актуалізовані музейні експозиції, з’явилися нові виставкові проєкти, підготовка кожного з них дає поштовх для появи нової теми.

Перший такий проєкт "Дорогою неповернення" присвятили внутрішньо переміщеним особам, для яких Олександрія стала прихистком. Музейники вирішили показати, що саме брали із собою люди, які вимушені були залишити свої домівки і їхати невідомо куди. Під час підготовки виставки організатори помітили таку вражаючу деталь, що багато людей брали не речі першої необхідності, а предмети, дорогі їхній душі, що нагадують про дитинство, рідний дім. Багато з тих, хто погодилися тимчасово надати свої речі, займалися творчістю, так народився проєкт "Творчість під час війни". Однією з його учасниць була Олена Піднебесна з Краматорська, яка займається виготовленням інтер’єрних свічок ручної роботи.

"Вона влаштувала у нас виставку своїх робіт і на її відкритті розповіла, що хоче допомагати військовим і займатися виготовленням окопних свічок, — розповідає завідувачка відділу історії Людмила Шевченко. — Ми вирішили їй у цьому допомогти і звернулися до небайдужих щодо збору необхідних матеріалів, самі теж долучилися і робимо заготовки. Продовжуємо популяризувати виготовлення окопних свічок у холодну пору року, тому й розповідаємо про це нашим відвідувачам".

"ВК" у PDF