---
Суспільство / Благодійність

Жіноче обличчя війни: чому жінкам складно воювати в чоловічій формі, та як ArmWomenNow розв’язує цю проблему

Жіноче обличчя війни: чому жінкам складно воювати в чоловічій формі, та як ArmWomenNow розв’язує цю проблему
Сьогодні в ЗСУ проходять службу понад 80 тисяч жінок, з них 8000 — безпосередньо на передовій. Про те, чому держава не забезпечила жінок військовою формою та як волонтери виправляють ситуацію, пише Obozrevatel.
Якщо у 2008 році служило лише 1800 дівчат, то вже протягом 2014-2021 років жіночий контингент у лавах армії збільшився з 16 557 до 32 569 осіб. А після початку повномасштабного вторгнення Росії кількість жінок в українській армії зросла до 22%, що стало одним із найвищих показників у Європі.

Ще у 2014 році військо не було готовим до великої кількості дівчат, які зголосилися захищати нашу країну. Не вистачало жіночих лікарів, медичні та гігієнічні набори для військовослужбовця були суто чоловічими тощо. До того ж в Україні досі затверджений єдиний стандарт чоловічої воєнної уніформи. Тому більшість дівчат до цього часу отримують комплекти чоловічої форми, а потім за допомогою голок, ниток, булавок і тактичних ременів намагаються якось пристосуватися у польових умовах.

"У квітні жінка з передової надіслала запит на один комплект маленького розміру чоловічої форми, бо той однострій, який видали їй, був уже зношеним, із протертими колінами. Ми захотіли придбати їй саме жіночу форму. Почали шукати в Україні, але даремно. Жіноча фізіологія відрізняється значно. Жінки, які отримали чоловічу форму навіть придатного розміру, почуваються некомфортно. Бо стрій у стегнах маленький, а в талії великий", — розповіла депутатка Київради, засновниця волонтерського проєкту ArmWomenNow Ірина Никорак.


Наприклад, в американських збройних силах створили базу даних з 93 параметрів та 3D-сканів чоловічого та жіночого тіла. Є навіть форма для вагітних і для жінок, які годують немовлят.

Сьогодні військовою формою для жінок опікуються виключно волонтери. Один із найбільших проєктів — ArmWomenNow. Наразі проєкт вже забезпечив формою понад тисячу жінок на передовій. Зараз ArmWomenNow, окрім форми, зосередився й на пошитті тактичної білизни та термобілизни для жінок.

"Лекала ми розробляли 1-1,5 місяці, тому що робили тестові зразки, радилися з представниками ЗСУ та Міноборони. Ми хотіли відшити справді хороший виріб, який буде зручний та функціональний для наших дівчат на передовій. Власне ці комплекти форми вже передали офіційно через ЗСУ для експериментального тестування. Це маленький крок до великої перемоги — коли буде затверджено стандарт жіночого однострою", — зазначила Ірина Никорак.


Усе виробництво військової форми для жінок організоване в Україні. ArmWomenNow — суто волонтерський проєкт та існує виключно на донейти благодійників. Підтримати проєкт можна за цим посиланням.

На сьогодні ArmWomenNow зібрав вже понад 2,5 млн грн. Найбільшим донором є благодійний фонд сім’ї Довгих "Можемо разом", який перерахував проєкту 500 тис. грн, а ще 500 тис. планує зібрати для волонтерського проєкту через платформу.

Цікаво, що дружина Олеся Довгого Ірина попросила у чоловіка замість подарунка на день народження зробити щедрий внесок до гідної справи.

"Усі, хто хоче привітати Ірину з днем народження або просто підтримати цей важливий проєкт — долучайтесь з нами до проєкту ArmWomenNow Ірини Никорак і підтримуйте наших неймовірних захисниць", — написав Олесь Довгий на своїй сторінці Facebook.

ArmWomenNow намагається до кінця року повністю забезпечити формою усіх жінок ЗСУ на передовій, а згодом — передати форму для усіх жінок, котрі служать в армії.

Жінки можуть безоплатно замовити комплект однострою на сторінці ArmWomenNow в Instagram. Також можна заповнити заявку в гугл-формі, яка закріплена на сайті проєкту: armwomennow.com

"ВК" у PDF