---
Суспільство

Які продукти харчування подорожчають незабаром?

Які продукти харчування подорожчають незабаром?
Ціни на продукти в Україні, на жаль, ростуть. Серед причин, окрім бойових дій та окупації частини традиційно «овочевих» та «фруктових» регіонів, — подорожчання енергоносіїв, пального, емісія гривні.
Від початку року станом на кінець серпня (за вересень даних на момент здачі номеру у друк не було), згідно з інформацією Державної служби статистики, інфляція в Україні склала 19,5%. При цьому продукти подорожчали ще більше — на 25%, повідомляє «Лівий берег».

Як зазначив в коментарі виданню економіст Олексій Кущ, цього року інфляція складе приблизно 30%. Стільки ж — наступного. За такої інфляції деякі продукти продовжать значно дорожчати.

Це стосується фруктів і особливо овочів, вважає Олексій Кущ. Також, за словами економічного експерта Олега Пендзина, до кінця року ще на 7-8% подорожчає хліб, який від початку року вже прибавив у ціні 29%.

Скоріше за все, далі дорожачатимуть і курячі яйця. 

Поки що незрозуміла ситуація із соняшниковою олією. Вона є одним з найголовніших продуктів вітчизняного експорту, і якщо можливостей для вивезення найближчим часом знайдено не буде, олія залишиться на внутрішньому ринку, а ціни, відповідно, якщо й не впадуть, то й не зростуть. Та попит на неї є за кордоном.

«На сьогодні соняшникова олія в Європі подорожчала у два рази, тому що її просто фізично не вистачає», — сказав LB Олег Пендзин.

"ВК" у PDF