---
Суспільство

Унікальна мушка принесла для ЗСУ 28 000 гривень

Унікальна мушка принесла для ЗСУ 28 000 гривень
На День Незалежності України на Єдиному благодійному риболовному аукціоні, який разом з однодумцями проводить уродженка Знам’янщини, а нині киянка Ольга Кубанська, рибалка Юрій Джура придбав унікальний лот — нахлистову риболовну мушку на тему пісні Pink Floyd Bring The Boys Back Home — «Поверніть хлопців додому» авторства майстра світового рівня киянина Юрія Дяченка.
Рибалка-спортсмен Юрій Дяченко, який і сам займається волонтерством, передав для благодійного аукціону унікальний лот — риболовну мушку, яку він виготовив в рамках Міжнародного конкурсу нахлисту атлантичного лосося («ASFI»), що проводили у 2014 році в США, у такий спосіб відреагувавши на російську агресію на Сході України. Тоді кращим в’язальникам світу запропонували створити свій виріб за мотивами обраної ними пісні з альбому британського рок-гурту Pink Floyd The Wall (з англ. — «Стіна»). Юрій, який єдиний представляє Україну на подібних змаганнях, обрав пісню Bring The Boys Back Home — «Поверніть хлопців додому». Його робота над цією штучною риболовною приманкою, як і над іншими, тривала місяць. За результатами голосування глядачів, журі і вболівальників вона була визнана найкращою серед робіт майстрів з усіх континентів. Мушка об’їхала майже усю земну кулю, після чого повернулася автору. Перебувала в його колекції, він вважає її своєю найкращою роботою. Це одиничний екземпляр, в який вкладена душа. Оскільки зараз у крані повномасштабна війна, Юрій віддав цей лот на онлайн-аукціон, щоб гроші того, хто його придбає, послужили ЗСУ.

Стартували з 3000 гривень, останньою в торгах була ставка рибалки Юрія Джури — 28 тисяч гривень, він і став володарем ексклюзивної речі, отримавши також дарчий напис на звороті від її автора.

Юрій Дяченко прокоментував подію нашому виданню.

— Коли мушку створюють професіонали — вузлів на ній ви не побачите — вона не має початку й кінця. Цю безкінечність я пов’язав із поверненням воїнів додому. Символічно, що мушка, створена на початку російської агресії у 2014 році, допомагає українцям бороти ворога у повномасштабній російсько-українській війні. Свої роботи я ніколи не продавав, тільки дарував або залишав у місцях паломництв, пов’язаних з риболовлею. Це була єдина можливість придбати мою роботу за гроші. Радий, що мої уміння, які я шліфую ось уже 13 років, перед тим довго навчавшись у кращих майстрів України й США, змогли залучити кошти на підтримку наших славних українських воїнів.

"ВК" у PDF