---
Суспільство

Про вакцинацію на порозі епідсезону

Про вакцинацію на порозі епідсезону
Про те, як вакцинація допоможе запобігти сезонним захворюванням чи перенести їх у більш легкій формі, інформує сімейна лікарка, ФОП із селища Новгородки Кропивницького району Оксана Лета.
Чи актуально зараз робити щеплення проти COVID-19?


Уже майже три роки світ живе з цим захворюванням. Щеплення робити я рекомендую. Тим, хто ще не щепився — зробити це; хто має понад шість місяців після другої дози — зробити третю, тобто бустерну дозу; хто вже робив це тричі та має високий ризик тяжкого перебігу і минуло шість місяців після останнього щеплення — зробити четверту, тобто другу бустерну дозу.

Кажуть, зараз COVID-19 має легкий перебіг, тож чи є сенс робити щеплення?


Легка форма хвороби буває не у всіх. Все-таки зустрічаються випадки, що потребують госпіталізації. Є і смертельні випадки від дихальної недостатності. Їх не так багато, як рік тому, коли практично у кожного був знайомий, який помер від коронавірусної інфекції, але вони є. Та й навіть молодим людям тиждень пролежати вдома з нежиттю і кашлем — неприємно.

Чи є сенс робити щеплення, якщо людина вже хворіла на COVID-19?


Так. На жаль, після перенесеної хвороби імунітет не стійкий. Я мала частину пацієнтів, які хворіли повторно. Але не раніше, як через 6-9 місяців. З приводу тяжкості захворювання — буває по-різному. Були і обидва випадки з тяжкою пневмонією, у когось тільки один з епізодів хвороби протікав важко. Три епізоди ще не фіксувала. Хоча у колег є і такі пацієнти.

Чи може людина захворіти, якщо робила щеплення?


Так. Але це, знаєте, як підготовка перед школою — діти, які займалися, справляються з матеріалом легше і швидше. Так само і люди після щеплення навіть якщо і хворіють, переносять захворювання легко і одужують швидко.

А грип? Чи є сенс робити щеплення проти нього?


Так. Грип фіксуємо щороку. На жаль, не так часто, як він трапляється насправді. Оскільки не завжди є можливість провести лабораторну діагностику безплатно і не всі пацієнти можуть зробити це за власний кошт. Тяжкі випадки грипу також є щороку. Взагалі для грипу, у зв'язку з особливостями мутації самого вірусу, характерні епідемії приблизно раз на 10 років. Остання велика епідемія була в 2009-2010 роках. Тоді й у мене померли знайомі від ускладнень. І, власне, очікується можлива велика епідемія нового штаму з року на рік. Хоча ми і сподіваємося, що її попередить масковий режим.

Якою вакциною краще зробити щеплення від грипу?


Краще чотирьохкомпонентною. В Україні їх декілька торгових марок. Можна робити будь-яку. Я б навіть сказала, робіть ту, що перша трапиться. Оскільки для вироблення антитіл потрібно декілька тижнів.

А якщо вірус грипу такий мінливий, чи допоможе вакцина?


Так. Оскільки проводиться аналіз поширення штамів вірусу і рекомендації з приводу складу міняються щороку. Тому важливо впевнитись, що ви будете робити щеплення вакциною, яка рекомендована саме для епідсезону 2022-2023 років.

Цього року рекомендують наступний склад:

A/Victoria/2570/2019(H1N1)pdm0–подібний;
А/Darwin/9/2011(H3N2)-подібний;
В/Phuket/3073/2013(Yamagata linege);
B/Austria/13599417/2021 (Victoria lineage).

А якщо людина вже робила щеплення від грипу раніше?


Оскільки вірус мінливий, а імунітет не дуже тривалий, потрібно робити щеплення щороку. Дітям від 6 місяців до 8 років в найперший рік, коли починають вакцинацію від грипу, потрібно дві дози з інтервалом 4 тижні. У майбутньому і всім, хто старше 9 років, потрібно робити одну дозу щоосені.

Кому варто зробити щеплення?


Усім, хто старше 6 місяців і не хоче захворіти. А особливо я наполягаю на щепленні людей, що можуть сприяти швидкому поширенню вірусу. Тобто тим, хто працює з людьми. Продавці, медичні працівники, консультанти, працівники ЦНАПів, водії громадського транспорту, вчителі/вихователі/викладачі тощо.

А також тим, хто може перенести захворювання важче. Наприклад, дітям, людям з цукровим діабетом, захворюваннями серця, високим тиском, захворюваннями легень, вагітним тощо.

Чи безпечно вагітним робити щеплення?


Проти грипу так. Проти COVID-19 так, але уточніть у свого сімейного лікаря, якою вакциною з наявних краще. І ще бажано зробити щеплення від кашлюку у ІІІ триместрі. Оскільки імунітет, отриманий мамою в дитинстві, нестійкий і дитина не отримає цих антитіл від неї. Перше щеплення від цієї хвороби дитятко отримає аж у 2 місяці. А шанс захворіти на кашлюк є і раніше. А чим менше дитина, тим тяжче вона переносить кашлюк. Дуже часто маленькі діти з цим захворюванням потрапляють в реанімацію. І навіть помирають. Навіть при правильному своєчасному лікуванні.

Чи є ще якісь щеплення, які б ви рекомендували зробити на початку епідсезону?


Так. Ще б рекомендувала дітям, людям похилого віку та пацієнтам з тяжкими хронічними захворюваннями зробити щеплення від пневмококу. На сьогодні в Україні є дві вакцини. У них дещо різні графіки щеплення залежно від віку, в якому починають вакцинацію. Про це можна розпитати у свого сімейного лікаря. Але я б наполягала все-таки виділити кошти і зробити щеплення. Оскільки пневмокок — один з основних збудників бактеріальної пневмонії.

"ВК" у PDF