---
Суспільство

Станція працювала в режимі "острів", а росіяни тиснули на МАГАТЕ

Станція працювала в режимі "острів", а росіяни тиснули на МАГАТЕ
Ситуація на Запорізькій АЕС залишається загрозливою. Такого висновку дійшла комісія Міжнародного агентства з атомної енергії на чолі з головою МАГАТЕ Рафаелем Гроссі. Комісія Агентства побувала на станції 1-5 вересня і залишила там для подальшої роботи двох представників.
6 вересня комісія оприлюднила звіт стосовно ЗАЕС. Стан справ на станції погіршився за всіма напрямками, які важливі для безпеки, констатувало МАГАТЕ (Міжнародне агентство з атомної енергії, —Ред.). Зокрема, порушені фізична цілісність станції, працездатність систем безпеки, подача електроенергії з зовнішніх джерел, система постачання, зв'язок з регуляторами; є проблеми з плановим радіаційним моніторингом та виконанням аварійних  заходів; персонал станції змушений працювати в складних умовах, під тиском.

Під час перевірки самі експерти МАГАТЕ стали свідками обстрілу станції. У звіті йдеться про те, що вони спостерігали пошкодження, які утворилися в результаті обстрілу. Причому деякі з пошкоджень розташовані в безпосередній близькості від корпусів реактора. 

Члени місії підтвердили, що Росія розмістила військовий персонал, транспортні засоби та обладнання в різних місцях Запорізької АЕС. Вони також спостерігали експертну групу «Росатому», яка, як заявили представникам МАГАТЕ, має _«консультувати керівництво ЗАЕС з питань ядерної безпеки та експлуатації».

Міжнародне агентство закликало створити на базі ЗАЕС зону ядерної безпеки та захисту. 

«Вважаю, що світ не просто заслуговує, а потребує того, щоб представники МАГАТЕ змусили Росію до демілітаризації території АЕС і повернення повного контролю Україні»,— відреагував на звіт президент України Володимир Зеленський


Нагадаємо, перемовини щодо безперешкодної роботи представників МАГАТЕ в Енергодарі на рівні ООН і президентів України, Франції, Туреччини та Росії тривали майже все літо. На вимогу росіян до складу комісії не увійшли представники США та Великої Британії.

Як повідомили ЗМІ з посиланням на постпреда України при ОНН Сергія Кислицю, під час підготовки звіту росіяни намагалися тиснути на гендиректора МАГАТЕ.

Коли номер готувався у друк, на ЗАЕС працював тільки один енергоблок. 

«Це 6-ий енергоблок, і він працює в режимі так званого «острова», на забезпечення потреб в електриці самої ЗАЕС», — заявив президент «Енергоатому» Петро Котін


Він назвав таку ситуацію небезпечною, оскільки такий режим не передбачався для ЗАЕС, повідомляє Укрінформ.

"ВК" у PDF