---
Суспільство

Новгородківські «Мрійниці» волонтерять співаючи

Новгородківські «Мрійниці» волонтерять співаючи
Сім учасниць вокального колективу з шестирічним стажем «Мрійниці» із селища Новгородки Кропивницького району з початком повномасштабного російського вторгнення поставили у своїй діяльності допомогу українському війську та переселенцям на перший план, але і творчістю продовжують займатися, бо улюблена справа рятує самих від лихих думкок й оточенню піднімає настрій, а також фінансово допомагає армії.
До повномасштабної війни участь колективу в культурних заходах від селищного до всеукраїнського рівнів була надзвичайно насиченою, вони рідко поверталися з конкурсів без нагород, а глядачі одаряли аплодисментами, усмішками, а часто і сльозами від почутих зворушливих пісень. Жінки об’єдналися у колектив не тільки за бажанням співати, вони дружать і поза концертами та репетиціями, мають схожі погляди на життя. Тож з початком активних бойових дій на території України одностайно вирішили, що посильно допомагатимуть воїнам на передовій, обравши те заняття, що найбільш до душі.

Так, вокалістки Валентина Бісерова, Валентина Ігнатьєва, Ольга Бідненко і Зінаїда Гончар люблять займатися випічкою, тому один-два рази на тиждень збираються у когось вдома і готують пиріжки та печиво, які віддають для волонтерських відправок на передову. Людмила Кучерява плете маскувальні сітки у Новгородківському центральному Будинку культури, а також приносить продукти та пакує продуктові набори у волонтерському об’єднанні у селі Куцівці Новгородківської селищної ради, де колись жили її батьки. Наталія Неклега допомагає збирати банки для виготовлення тушонки і тканину для плетіння сіток, передає варення власного виробництва для начинки у випічку. Художня керівниця «Мрійниць» Ілона Зубенко разом зі своїми колегами по роботі готує їжу для місцевої територіальної оборони, разом вони збирають і одяг та продукти для внутрішньо переміщених осіб, приносили комплекти постільної білизни в гуртожиток для переселенців. Також створює різноманітні сувеніри, які тепер продає на благодійних ярмарках, а чоловік Анатолій виготовляє для товару наліпки в національних кольорах.

Роки два як «Мрійниці» придумали вітати жителів громади з ювілеями, весіллями та іншими святами. Хоч з 24 лютого до сьогодні таких подій було небагато, та все ж колективу вдалося отримати деяке фінансове заохочення. Наприкінці липня усі зібрані гроші жінки передали місцевій волонтерській організації «Схід перемоги» для придбання автомобіля.

Новгородківські «Мрійниці» волонтерять співаючи

За словами Ілони Зубенко, вони давно тісно спілкуються з методисткою з вокально-хорового жанру Миколаївського обласного центру народної творчості Галиною Стрелецькою, підтримують одне одного в листуванні в останні місяці. Попри жорстокі обстріли, яких Миколаївщина зазнає останнім часом, там вирішили морально підтримати усю Україну і вдруге провести гумористичний фестиваль «Шкварочка». «Мрійниці» теж взяли участь, посівши за результатами дистанційного виступу перше місце у номінації «Пісенна шкварочка» з піснею, яку написали їхні земляки із села Петрокорбівки Анастасія Баланенко (слова) та Володимир Гончаренко (музика) "Їхали козаки полем". Окрім гуманістичної ідеї у заходу була й цілком конкретна ціль – зібрати кошти на ЗСУ, коли учасники робили грошовий внесок за виступи. Зараз новгородківські співачки готуються брати участь у дистанційному благодійному конкурсі на підтримку української армії «Серпневий заспів», який проводить місто Чорноморськ Одеської області, а також складають програму для жителів і гостей громади до Дня Незалежності.

На репетиції артистки приходять у концертних костюмах. Бо так склалося, що в тому місці, де вони репетирують на свіжому повітрі, гуляють багато прибулих до Новгородки із східних областей України, які спочатку ставали слухачами мимоволі, а тепер звикли і вже очікують, коли ж прийдуть розспівуватися «Мрійниці». А ті прийдуть, як тільки відкладуть домашні справи і напечуть пиріжків на передову.

"ВК" у PDF