---
Суспільство

У День захисту дітей загадували мир та підтримували Збройні сили України

У День захисту дітей загадували мир та підтримували Збройні сили України
До Дня захисту дітей в громадах Кіровоградської області дорослі подбали про свято для маленьких жителів, як тих, які народилися і живуть у своїх містах, селищах і селах давно, так і для тих, хто прибув туди через російську агресію як внутрішньо переміщені особи. Діти грали в ігри, дивилися вистави, ласували смаколиками, а також виготовляли обереги для воїнів, співали «Ой у лузі червона калина» та загадували чарівникам мир.
У селі Аджамці Кропивницього району 28 травня провели благодійний захід для маленьких жителів громади. У фоє сільського Будинку культури гостей свята зустрічали з пригощенням учасниці волонтерської групи села, які з перших днів повномасштабного вторгнення розпочали велику роботу задля допомоги внутрішньо переміщеним особам та воїнам на передовій.

У концертній залі на дітей, а також їхніх батьків чекала вистава від Кіровоградського академічного обласного театру ляльок — казка «Колобок». Артисти підготували для глядачів сучасну інтерпретацію старої історії. Аджамський сільський голова Тетяна Зайченко, яка була серед глядачів, відзначила, що перегляд дитячих спектаклів корисний і дорослим, тим більше зараз, адже театротерапія, наскільки це можливо у даній ситуації, допомагає вгамувати тривожні спогади та налаштувати на світлі думки.

Після дійства на вулиці для усіх охочих провели спортивні змагання, в яких вони бігали наввипередки, долали перешкоди та жонглювали м’ячем, чому їх вчив майстер спорту з баскетболу Олександр Петров. Після закінчення руханок малечу пригостили смаколиками.

Як прокоментувала організаторка свята волонтерка Яна Петрова з Кропивницького, активності їхньої волонтерської групи, які розпочалися у березні цього року, поширюються на Кропивницький район й найперше стосуються дітей, аби подарувати їм радість навіть у воєнний час. Без фінансової складової практично неможливо провести жодний захід. Цього разу з його організацією серед інших допоміг народний депутат України Олесь Довгий, адже для нього дитячі усмішки перш за все.

Зауважимо, що День захисту дітей в Аджамській громаді не обмежився лише цим одним травневим днем, низка заходів відбулася 1 й 2 червня.

У Новгородці Кропивницького району зі святом дітей привітали селищний голова Олександр Сириця та помічник-консультант народного депутата України Олеся Довгого Ніна Грязнова. Працівники сектору культури, молоді та спорту Новгородківської селищної ради підготували для юних святкувальників чимало захоплюючих та цікавих локацій. На них, зокрема, відбувалися майстер-класи з виготовлення патріотичних браслетів та пташок миру, писали лист українському воїну, малювали на асфальті, грали у «Веселі старти» та волейбол. А на завершення свята присутні заспівали разом «Ой, у лузі червона калина».
Гімн січових стрільців «Ой, у лузі червона калина» виконували того дня й у селі Нагірному Великоандрусівської сільської ради Олександрійського району, після чого висадили кущ калини біля сільського клубу. Учасники гуртка «Умілі ручки» провели майстер-клас з виготовлення оберегів-браслетів та кетягів червоної калини для військовослужбовців, які перебувають в зоні бойових дій. Несподіванкою свята були гості з Варшави, зокрема голова благодійної організації Be A Hero UA Роберт Ковальський, який привітав дітей і вручив подарунки. Далі діти перейшли до конкурсно-розважальної програми з іграми, конкурсами, бліц-вікторинами та скоромовками.

З нагоди Міжнародного дня захисту дітей за ініціативи Олександрівського селищного голови Олександра Безпечного, начальниці служби у справах дітей Галини Письменної, помічника- консультанта народного депутата України Олеся Довгого Катерини Бондаренко, старост Михайлівського та Єлизаветградківського старостинських округів за підтримки народного депутата України Олеся Довгого отримали подарунки і солодощі діти, які вимушено покинули свої домівки через військову агресію та знайшли прихисток в Олександрівській громаді Кропивницького району.

Свій перший літній день село Підлісне Олександрівської селищної ради провело разом із 68 дітьми в атмосфері дитячого сміху, веселощів та позитивних емоцій. Біля сільського Будинку культури діти виготовляли фотобутафорію для свята, виконували таночки-руханки, грали в українські народні й інтерактивні ігри, взяли участь у флешмобі «Долоні майбутньої України», залишивши на стенді відбитки своїх рук. Окремий успіх мала акція «Один день з казки»: скільки було захвату від переодягання в улюбленого героя, крокування червоною доріжкою та розкриття своїх казкових таємниць. А Гаррі Поттер та всі чарівниці, що прибули на свято, начаклували близької перемоги Україні.

"ВК" у PDF