---
Суспільство

Новоархангельщина забезпечує надійний тил

Новоархангельщина забезпечує надійний тил
З початком воєнних дій аграрії Новоархангельщини активно допомагають Збройним силам України, дбаючи про продовольчу безпеку армії, а також жителів окупованих територій.
Об’єднавши зусилля, сільгоспвиробники завантажили і відправили до точок збору Міністерства оборони України за перші три тижні війни дві великогабаритні фури, наповненні харчовими продуктами, засобами першої необхідності та ліками. У переліку наданого: картопля, м’ясна та рибна тушонка, крупи, борошно, олія, жир, яблука, численна консервація, мінеральна вода, солодкі напої та багато іншого. Загальна вага гуманітарного продовольчого багажу склала 30 тонн. Разом з цим, представники агропромислового комплексу колишнього Новоархангельського району надали 100 тонн пшениці для забезпечення хлібом українських військових та мешканців Києва. Цим самим вони гідно тримають свою лінію оборони.

Крім агроформувань і фермерських господарств, багато харчової продукції, вирощеної на городах та переробленої на домашніх кухнях, надали прості селяни. При цьому чітко ведеться облік всього пожертвуваного. Адже за кожним таким подарунком від чистого серця — важка селянська праця на ланах та в обійстях.

До колективної акції приєдналися приватні перевізники, які власними вантажними автомобілями безкоштовно доставляють стратегічно важливий багаж в зони підвищеної необхідності.

А тим часом на пункті збору в селищі формується наступна партія благодійної допомоги для захисників України. І знову до спільної справи без вагань долучаються всі, хто виконує найпочеснішу місію на землі — вирощує хліб та годує країну.

Іншою важливою справою в умовах війни є прихисток для багатьох наших співвітчизників з інших областей України, які через бойові дії змушені були залишити власні домівки і знайти притулок в нашому краї.

Люди отримують гаряче харчування, можливість ночівлі та комфортного перебування в населених пунктах громади. У приміщеннях навчальних закладів було влаштовано місце для перебування внутрішніх переселенців. Тут знаходиться одяг, постільна білизна, іграшки, чай, кава, цукор, які принесли жителі краю.

Першими постояльцями стали сім’ї із Херсонської області. Вже потім почали заселятися сім’ї з інших регіонів України — Харківщини, Запоріжжя, Дніпропетровщини — люди різного віку й роду діяльності. Дирекція та колективи навчальних закладів зустріли їх із максимальною гостинністю. Приїжджі користуються внутрішніми туалетами, душем, безкоштовно харчуються тричі на день. Приміщення добре обігріваються. І нехай це не розкішні міські апартаменти, головне, у них є дах над головою, тепло та їжа, за що вони щиро дякують колективам та всім жителям селища і сіл краю, які проявили неабияку сердечність і безкорисливість.

Віддячуючи за гостинність, люди ведуть себе належним чином: разом з працівниками навчальних закладів виготовляють захисні сітки, чоловіки розвантажують автомобілі з продуктами, жінки допомагають підтримувати чистоту. Діти у цей час граються принесеними іграшками.

Зараз учні знаходяться на позапланових канікулах, але колективи працюють у повному складі, надаючи допомогу тим, хто знайшов притулок на Новоархангельщині, та тим, хто оберігає громаду на блокпостах і перебуває на фронті.

Приємно радує, як жителі громади відгукнулися на загальну біду. Багато людей принесли все, чим могли поділитися. Одні надали одяг, рушники, постільну білизну, іграшки, мило, шампунь, пральний порошок, зубну пасту, каву, чай, цукор, свіжу рибу, сало, м'ясо, яйця, різноманітну консервацію з погребів, інші придбали мікрохвильову піч, пральну машину-автомат, морозильну камеру для зберігання продуктів. Багато керівників привезли із собою м'ясо, крупи, макаронні вироби, надали матраци, постіль, ковдри, каструлі.

3 того, що маємо при допомозі багатьох небайдужих, готується триразове гаряче харчування для постояльців і бійців на блокпостах. Кілька партій продовольства вже відправили на фронт.

Сьогодні такий час, коли ми всі повинні триматися гуртом, бо ми є Україна. Ми захоплюємося нашими людьми і щиро дякуємо всім за підтримку.
На жаль, сьогодні не можна назвати імена та прізвища всіх, хто не залишився осторонь і вніс свою посильну частку в забезпечення продовольчої безпеки. Та після Перемоги прізвища усіх без винятку доброчинців будуть оприлюднені.

"ВК" у PDF