---
Суспільство

Гарні новини для заробітчан

Гарні новини для заробітчан
Із 29 січня у Польщі набули чинності зміни до Закону про іноземців, які суттєво спрощують процедуру надання іммігрантам дозволів на тимчасове проживання та роботу на території Республіки. Відтепер українці та громадяни ще п'яти країн: Білорусі, Росії, Молдови, Грузії та Вірменії зможуть скористатися спрощеною процедурою легалізації та працевлаштування.
Серед найважливіших змін, які набули чинності наприкінці січня, є продовження терміну дозволу на роботу на підставі декларації про доручення роботи. Якщо раніше за цим дорученням заробітчани могли працювати в Польщі лише пів року, а потім були змушені робити піврічну перерву, то тепер вони можуть працювати безперервно аж 2 роки.

Змінилися в бік спрощення і вимоги щодо отримання дозволу на тимчасове або постійне проживання у Польщі. Відтепер від українців, які подаватимуть заяву на отримання так званої «карти побиту» («карти перебування»), більше не вимагатимуть підтвердження місця проживання в Польщі та постійного джерела
доходу. Натомість достатньо буде надати довідку про отримання мінімального доходу, який у 2022 році становить 3010 злотих на місяць. А підтвердити своє
соціальне забезпечення заробітчани зможуть договором, укладеним із роботодавцем.

За 2021 рік заробітчани переказали в Україну 15 млрд доларів. Найбільше коштів в Україну надійшло з Польщі — 4,3 млрд доларів. До першої трійки увійшли також США ($1,1 млрд) та Британія ($0,8 млрд).

"ВК" у PDF