---
Суспільство

Холодова алергія

Холодова алергія
ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Міністерством охорони здоров’я України інформує про алергію, що може виникати в холодний період часу.
Іноді після переохолодження тіла у людини може з’явитися почервоніння шкіри і навіть пухирці. Найчастіше це відбувається під впливом різкої зміни температури навколишнього середовища.

Холодова алергія – це одна з форм фізичної кропив’янки (алергічне шкірне захворювання), яка виникає під впливом температури, нижчої за температуру шкірних покривів. При чому ця межа низької температури індивідуальна для кожного пацієнта.

Для визначення температурного порогу чутливості застосовується спеціальний прилад, який генерує температуру в діапазоні від 4 до 44°C.

При алергії на холод у місці контакту приладу зі шкірою з’являються пухирці, іноді – свербіж чи печіння шкіри, що дає можливість визначити ступінь активності холодової алергії.

Проявляється холодова алергія у вигляді плямистих висипань чи пухирців, які з’являються одразу після впливу низької температури, переважно на відкритих ділянках шкіри (наприклад, руки, обличчя тощо).

Загальне переохолодження може призводити до набряку Квінке, утрудненого дихання, риніту та кон’юнктивіту, падіння артеріального тиску – станів, що потребують невідкладної допомоги. Після загального зігрівання всі симптоми зазвичай поступово зникають.

Слід зазначити, що холодова алергія не залежать від сезону. Контакт з холодними предметами чи холодною водою (під час миття посуду, вживання холодних напоїв, морозива, купання в басейні чи відкритій водоймі) також може спричинити прояви алергії на холод.

Поява холодової алергії може стати сигналом про початок розвитку якогось захворювання. І якщо вчасно зреагувати, обстежити пацієнта та призначити лікування, то і холодова алергія наступного сезону вже про себе не нагадає.


Під маскою холодової алергії можуть приховуватись аутоімунні захворювання шкіри, такі як: червоний вовчак, пухирчатка і навіть онкологічна патологія. Тому пацієнтам дуже важливо звернутися до лікаря-дерматолога або алерголога для вчасного виявлення важкої патології.

Холодова алергія

labcentr.kr.ua

"ВК" у PDF