---
Суспільство

Патрульні «фантоми»

Патрульні «фантоми»
Із 25 січня українські дороги патрулюють поліцейські «фантоми», інформує департамент комунікації МВС України.
Це автомобілі патрульної поліції, які візуально не відрізняються від інших автомобілів-учасників дорожнього руху. Насамперед — це пересувні комплекси фіксації швидкості транспортних засобів під час руху, які можуть фіксувати до 50 рухомих цілей одночасно.

«Фантоми» працюють на базі автомобіля Skoda Kodiaq та інтегрованої системи контролю швидкості рухомих транспортних засобів, зчитування та розпізнавання номерних знаків із подальшою перевіркою в базах даних. Вони фіксують адміністративні правопорушення на дорозі в автоматичному режимі.

У разі такої фіксації дані відправляються до системи автоматичної фіксації. Після чого автоматично формується постанова про адміністративне правопорушення. Уповноважений поліцейський, проаналізувавши отримані матеріали, виносить адміністративну постанову з накладанням кваліфікованого електронного підпису. Тобто унеможливлюється людський фактор і таку постанову неможливо підробити.

На автомобілях несуть службу поліцейські у форменому одязі та зі службовими посвідченнями. Тож «фантоми» можуть зупиняти автомобілі порушників, але
це буде стосуватися найзухваліших і найнебезпечніших порушень ПДР.

Мета впровадження цієї поліцейської новації — не збільшення штрафів, а превенція. Як відомо, 40% всіх смертей і травм на дорозі пов’язано саме з перевищенням швидкості.

"ВК" у PDF