---
Суспільство

Із 1 квітня антибіотики лише за рецептом

Із 1 квітня антибіотики лише за рецептом
Із другого кварталу цього року вводиться нова система продажу антибіотиків у аптеках України — виключно за електронним рецептом. Щоб отримати препарат, необхідно буде звернутися до лікаря, який у разі призначення антибіотика повинен буде його обґрунтувати.
Це у більшій мірі зумовлено безконтрольним прийомом протимікробних препаратів при самолікуванні, що призводить до антибіотикорезистентності — стійкості бактерій до антибіотиків. Експерти ООН визнали проблему антибіотикорезистентності як глобальну загрозу і поставили її на один рівень зі змінами клімату. За статистикою ВООЗ, сьогодні від хвороб, викликаних резистентними бактеріями, щороку помирає близько 700 тисяч осіб. До 2050 року, за прогнозами медиків, кількість щорічних жертв досягне мінімум 10 мільйонів чоловік.

Із квітня кожен крок в електронній системі охорони здоров’я лікар буде завіряти власним кваліфікованим електронним підписом, тому простежити його дії стане набагато простіше. Крім того, система фіксуватиме дані провізора, який продав антибіотик.

Уже з липня перелік ліків, на які можна виписати електронний рецепт, поповниться наркотичними та психотропними лікарськими засобами, а з жовтня буде містити всі рецептурні ліки, зареєстровані в Україні.

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF