---
Суспільство

5 причин їсти яблука щодня

5 причин їсти яблука щодня
Минулого року, завдяки сприятливим погодним умовам, в Україні та в багатьох країнах Європи зібрали рекордно високий урожай яблук. І
це чудова новина, адже, як стверджують лікарі та дієтологи, яблука мають бути присутніми у нашому раціоні щодня. І для цього існує як мінімум
п'ять важливих причин:
1. Яблука містять цілу низку вітамінів, макро- і мікроелементів, необхідних для підтримки нашого здоров'я і довголіття. Так, лише одне яблуко середнього розміру містить близько 10% від добової потреби вітаміну С та 5% вітаміну K, а ще — вітаміни A, E, B, РР. Крім цього, лише одне свіже яблуко містить 3-5% від добової потреби калію, магнію та міді, а також натрій, кальцій, фосфор, залізо та йод.

2. Плоди та шкірка яблук багаті на пектин — розчинну клітковину, необхідну для утворення корисних амінокислот. Лише одне яблуко середнього розміру містить 17-20% від денної норми клітковини. Пектин сприяє налагодженню роботи шлунково-кишкового тракту та очищенню організму від токсинів, нормалізує мікрофлору кишківника, знижує рівень холестерину та регулює рівень цукру в крові.

3. Шкірка яблука — цінне джерело флавоноїдів та поліфенолів, які мають потужну антиоксидантну дію. Крім іншого, антиоксиданти зв'язують вільні радикали та нейтралізують їх згубну дію на організм.

4. Яблука насичені органічними кислотами, які сприяють нормалізації обміну речовин. Разом із дубильними речовинами ці органічні кислоти зупиняють процеси бродіння в кишківнику, сприяють його природному очищенню й відновленню.

5. Згідно з інформацією, розміщеною на сайті МОЗ України, щоденне вживання яблук зменшує прояви астми й хвороби Альцгеймера; запобігає коливанню рівня цукру в крові та знижує ризик появи діабету ІІ типу; допомагає зберегти здоров’я серця та судин; стає на заваді атеросклерозу.
Крім того, введення яблук до щоденного раціону харчування знижує ризик раку підшлункової залози, а також колоректального раку, раку легень, молочної залози та шлунково-кишкового тракту.

Враховуючи усі ці факти, стає зрозумілим, чому яблука є одним з головних продуктів здорового харчування. Їх вживання показане і тим, хто бажає схуднути, і тим, хто слідкує за власним здоров'ям. Можна їсти яблука (краще зелені) й алергікам, й вагітним жінкам. Виключення становлять лише хворі на гастрит, коліт та виразку шлунку або дванадцятипалої кишки.

"ВК" у PDF