---
Суспільство

Масові протести в Казахстані

Масові протести в Казахстані
У Казахстані на тлі масових протестів запровадили режим надзвичайного стану, уряд пішов у відставку. У збройних сутичках є вбиті, співробітники правоохоронних органів затримують протестувальників.
У Казахстані з 1 січня тривають протести. Формальним приводом стало збільшення цін на газ, влада країни частково пішла на поступки, але згодом ситуація змінилася. У ніч проти 5 січня протести переросли в сутички мітингарів і поліції, протягом дня в країні частково був відсутній інтернет і зв'язок. На всій території Казахстану запровадили надзвичайний стан.

За зверненням президента Токаєва до голів держав ОДКБ (Організація Договору колективної безпеки — ред.) про надання допомоги Казахстану в подоланні «терористичної загрози» 6 січня ОДКБ і зокрема Росія направила колективні військові сили до Казахстану для придушення протестів. Тим часом казахські військові вже зайшли у центр Алмати, а силовики країни повідомили про «ліквідацію» десятків протестувальників під час
антитерористичної операції.

На позачерговій сесії Ради колективної безпеки ОДКБ 10 січня президент РФ Володимир Путін заявив, що весь контингент миротворців ОДКБ буде виведено з Казахстану після виконання своїх функцій. Про це повідомив Укрінформ із посиланням на Телеграм-канал Хабар 24. Того ж дня Міністерство закордонних справ України вперше у офіційній заяві виступило із засудженням насильства у Казахстані.

"ВК" у PDF