---
Суспільство

Бустерну дозу вакцини проти COVID-19 дозволили робити всім українцям

Бустерну дозу вакцини проти COVID-19 дозволили робити всім українцям
Із 6 січня в Україні повнолітні громадяни можуть зробити третю (бустерну) дозу вакцини проти коронавірусу, про це офіційно повідомили у Міністерстві охорони здоров'я України.
Перевагу надаватимуть м-РНК-вакцинам — Moderna або Pfizer, незалежно від того, якою щепили до цього, але зробити це можна не раніше, ніж за пів року після другої дози. Оптимально в період від 6 до 9 місяців. Також залишається рекомендація для тих, хто перехворів, — робити третє щеплення рекомендують не раніше ніж 28 днів після зараження коронавірусом.

Для бустерної дози використовують Moderna або Pfizer за такими схемами:
» перші дві дози Moderna або Pfizer + бустер Moderna або Pfizer;
» перші дві дози AstraZeneca + бустер Moderna або Pfizer;
» перші дві дози CoronaVac + бустер Pfizer;
» перші дві дози за змішаною схемою + бустер Moderna або Pfizer.

У МОЗ повідомили, що у «Дії» можна буде згенерувати новий COVID-сертифікат про бустерне щеплення наприкінці січня. Також в сертифікаті відображатиметься назва останнього щеплення. Наприклад, якщо ви зробили перші дві вакцини CoronaVac, а бустер Pfizer - відображатиметься Pfizer.

На бустерну дозу можна записатися онлайн. Із собою потрібно взяти паспорт та ідентифікаційний код (бажано також мати підписану декларацію із сімейним лікарем).

Нагадаємо, з 22 грудня Міністерство охорони здоров’я ввело ревакцинальну (третю/бустерну) дозу для медичних працівників та співробітників будинків інтернатного типу, 4 січня дозволили її для людей 60+, а 6 січня після засідання національної технічної групи експертів з імунопрофілактики її рекомендували уже всім українцям.

"ВК" у PDF