---
Суспільство

У Новій Зеландії заборонять продавати цигарки всім, хто народився після 2008 року

У Новій Зеландії заборонять продавати цигарки всім, хто народився після 2008 року
Влада Нової Зеландії значно зменшить кількість тютюнових магазинів, а також заборонить продавати цигарки всім, хто народився після 2008 року. Очікується, що відповідний закон ухвалять вже наступного року, пише BBC.
Коли закон набуде чинності, всі, хто народився після 2008 року, протягом усього життя не зможуть купувати цигарки. Також скоротиться кількість магазинів, які зможуть продавати тютюнову продукцію — приблизно з 8 тисяч до менше 500 точок.
«Ми вважатимемо правопорушенням продаж чи постачання тютюнових виробів молодому поколінню. Люди, яким буде менше 14 років на день, коли закон набуде чинності, ніколи не зможуть легально купувати тютюн. Це історичний день для здоров'я нашого народу», — заявила заступниця міністра охорони здоров'я Айша Верралл.

Сам закон запровадять у 2022 році, а вікові обмеження настануть у 2023-му. Також влада хоче знизити легальну кількість нікотину в тютюнових виробах до «дуже низького рівня». Водночас закон не поширюватиметься на вейпи.

У Новій Зеландії курять близько 13% жителів — це на 5% менше, ніж десятиліття тому. До 2025 року влада прагне скоротити кількість курців у п'ятимільйонній Новій Зеландії до 5%, а з часом повністю викорінити куріння на території країни.

"ВК" у PDF