---
Суспільство

Бустерна та додаткова вакцинація проти COVID-19

Бустерна та додаткова вакцинація проти COVID-19
У січні 2022 року українці зможуть отримати третю дозу вакцинації. Додаткова та бустерна вакцинація не пов’язана з появою нового штаму коронавірусу Омікрон.
На думку Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, не варто поспішати вакцинуватися бустерною дозою, оскільки більшість людей не зробили перше щеплення: «Спочатку потрібно вакцинувати двома дозами щонайменше половину населення».
Бустерну дозу вводять для посилення ефективності вакцини, що зменшується з часом, а додаткову дозу вводить для досягнення кращого захисту в осіб, які за станом здоров'я мають нижчу ефективність вакцин.

Бустерна та додаткова доза вакцин рекомендується:
» тим, хто планує подорожувати до країн, де є вимога наявності такої додаткової дози;
» особам віком від 60 років, які отримали повний курс щеплення, але не раніше ніж через 28 днів після отримання другої дози вакцини;
» для окремих груп ризику — медичних працівників, працівників будинків інтернатного типу тощо.

Отримати бустерну дозу можна через шість місяців після первинної вакцинації.
Міністр прогнозує нову хвилю ковіду в кінці січня, втім це може бути і раніше, адже вірус постійно мутує. Відомий штам Омікрон викликає занепокоєння через швидке розповсюдження. «Аби зменшити смертність під час четвертої хвилі, потрібно масово вакцинуватися», — наголосив Віктор Ляшко.

"ВК" у PDF