---
Суспільство

«Марафон, який ніхто не хоче бігти»

«Марафон, який ніхто не хоче бігти»
Подружжя Богдан і Єлизавета Донці зі Світловодська взяли участь у міжнародному «Марафоні, який ніхто не хоче бігти». Любителі бігли по
світловодській набережній 23 листопада, обравши дистанцію 7,5 км, саме скільки триває російсько-українська війна на Сході України.
Богдан і Єлизавета подали заявки на участь у заході протягом першої години після появи електронних форм для реєстрації. Реалізували задумане через півтора тижні, коли отримали стартовий набір бігуна зі стартовим номером. Цей номер — не просто цифра, це один
з фактів про війну. Номер Єлизавети — 34700000, саме така кількість людей на Сході України потребує безперервної гуманітарної допомоги; номер Богдана — 1500000, це кількість внутрішньопереміщених осіб внаслідок агресії РФ. Свою дистанцію зробили символічною: 7,5 км — за тривалістю збройного протистояння. Щоб засвідчити участь у марафоні, вони виставили хештеги в соцмережах і фіксували кілометри у спеціальному додатку, а після закінчення пробігу опублікували пости з фото.

Цей марафон, на відміну від більшості, був безплатним, головною у ньому була ідея, а не фінансова складова, як це буває зазвичай. 7 листопада відбувся знаменитий нью-йоркський марафон, який цього року пробігли 33 тисячі охочих.

Компанія «Нова пошта» запустила власний забіг, теж у Нью-Йорку — селищі в Донецькій області, яке знаходиться в кілометрі від лінії вогню, щоб привернути до цієї війни увагу, яка згасає з кожним днем. За умовами забігу, можна долати будь-яку дистанцію будь-коли в будь-якій точці світу. Це є великим плюсом: в умовах пандемії багато стартів відмінялося, або вони проходили онлайн. Показовим є те, що участь в українському марафоні на сьогодні взяло більше 35 тисяч учасників із 57 країн, що перевищило кількість бігунів американського марафону.

«Така традиція — через спортивні заходи привертати увагу до глибоких світових проблем — досить давно стала популярною за кордоном, в Україні вона тільки починає набирати обертів. Через своє хобі, яким почали займатися заради здоров’я, ми висловлюємо свою громадянську позицію. Зараз ми разом з тими, хто захищає наші кордони на лінії розмежування», — прокоментувало подію подружжя Донців.

Цим забігом світловодці завершили цьогорічний сезон, в якому Богдан пробіг один марафон (42 км), п’ять півмарафонів (21 км), а Єлизавета взяла участь у двох забігах до 10 км. Донці запевняють, що обов’язково продовжать традицію у наступному році.

"ВК" у PDF