---
Суспільство

Про змішування вакцин

Про змішування вакцин
На черговому брифінгу директор департаменту охорони здоров’я Кіровоградської облдержадміністрації Олег Рибальченко роз’яснив питання змішування вакцин. Основною його думкою було те, що ні в якому разі не треба експериментувати зі своїм здоров’ям, а змішування вакцин можливе лише у дозволених комбінаціях.
Олег Рибальченко зазначив, що вакцинація повинна бути доказовою, і назвав комбінації вакцин, які варто використовувати: «Дозволено змішувати мРНК-вакцини, до таких належать Pfizer, Moderna та векторні, до них належить AstraZeneca, яка вдало поєднується з мРНК. Якщо щепилися першою дозою вакцини AstraZeneca, то друга — мРНК. За порушення правил змішування відповідальність несе медичний працівник, який проводить щеплення і знає, яким саме типом вакцин пацієнт вакцинувався до цього. Усе має бути згідно з протоколами та інструкціями».

Наразі відстежити статистику недозволених комбінацій вакцин неможливо, бо контролюється лише загальна кількість проведених щеплень, але така інформація є у лікарів та у вакцинальних бригадах. Що стосується додаткових доз, то вони повинні суворо регулюватися.

"ВК" у PDF