---
Суспільство

«Скіфське золото» з Криму належить Україні

«Скіфське золото» з Криму належить Україні
Скіфське золото мають повернути на територію суверенної держави Україна, а не на окупований півострів Крим, — таке рішення ухвалив апеляційний суд Амстердама 26 жовтня, повідомило посольство України в Нідерландах.
Апеляційний суд Амстердама вирішив, що колекція так званого «скіфського золота», а це понад 565 предметів з музейного фонду України вартістю близько 10 мільйонів євро, які нині перебувають на території Королівства Нідерландів, належить Україні та має бути повернута українській державі.

У той же день у міністерстві культури РФ заявили, що розгляд суперечки між музеями Криму та Нідерландів про «скіфське золото» буде продовжено в касаційній інстанції.

Отож, суди першої та другої інстанції ухвалили рішення на користь України. Фінальну крапку поставить Верховний суд.

Нагадаємо, що унікальна експозиція, яка складається з колекцій п'яти музеїв, один з яких знаходиться в Києві, а чотири — в Криму, потрапила в амстердамський археологічний музей Аларда Пірсона для участі у виставці «Крим: золото і таємниці Чорного моря» у лютому 2014 року, ще до окупації Криму Росією. Суть конфлікту в тому, що українська сторона заявила, що золото скіфів з чотирьох кримських музеїв має повернутися в Україну. Росія наполягала на його поверненні до Криму, який вона анексувала у березні 2014.

"ВК" у PDF