Олександрівський район
Суспільство

Отаман Чорний Ворон повернувся в Розумівку... у портреті

Отаман Чорний Ворон повернувся в Розумівку... у портреті
У Музей історії села Розумівки Олександрівської селищної ради Кропивницького району з'явився унікальний портрет повстанського отамана Чорного Ворона (Миколи Скляра).
Зовнішність отамана, який поліг разом з понад 300 своїх козаків у бою з переважаючими військами будьонівців у жовтні 1920 року у лісі під селом Розумівкою, описав Юрій Горліс-Горський у романі «Холодний Яр». Крім цього опису жодної фотографії отамана не збереглось.
І от, коли проводилась реекспозиція Музею історії села Розумівки, патріотам Кропивницького дуже захотілося мати портрет українського діяча. Громадська організація «Фундація духовного та національного відродження «Чорний Ворон» замовила портрет Чорного Ворона (Миколи Скляра) кропивницькій художниці, члену Національної спілки художників України Людмилі Демиденко, якій дуже вдаються саме портрети. Живописиця, на думку тих, хто вже міг споглядати портрет отамана, добре впоралась із завданням.

Портрет Чорного Ворона (Миколи Скляра) вже презентували 14 жовтня на виставці у Музеї мистецтв у Кропивницькому. А 16 жовтня картину привезли в Розумівку, де вона посіла чільне місце в експозиції про холодноярців.

Отаман Чорний Ворон повернувся в Розумівку... у портреті

"ВК" у PDF