---
Суспільство

Як вберегтися від шахраїв

Як вберегтися від шахраїв
Останнім часом редакція нашої газети все частіше отримує скарги від мешканців області про випадки шахрайства. Про це попереджає і поліція Кіровоградщини.

З метою заволодіти чужими коштами шахраї вдаються до різноманітних схем та маніпуляцій: телефонують або приходять додому під виглядом працівників соціальних служб чи комунальних підприємств, намагаються дізнатися реквізити банківських карт, телефонують або пишуть повідомлення з проханням допомогти від імені родичів чи друзів тощо. Аби не потрапити на їх гачок варто бути пильними та обережними, а головне — обізнаними, адже попереджений означає озброєний!

Які ж існують види шахрайства та як від них вберегтися?
1. Шахрайство з банківськими картками
Шахрайських схем, спрямованих на спробу отримати реквізити вашої банківської картки, безліч. Під виглядом банківського працівника шахраї можуть надсилати смс-повідомлення або телефонувати про блокування картки чи спробу зняти з неї кошти сторонньою особою. При цьому вони вимагають діяти за їх інструкцією, яка передбачає надання банківських реквізитів.

Як вберегтися:
• у жодному разі не повідомляти стороннім особам конфіденційні дані щодо ваших банківських рахунків, як-то: термін дії картки, пін-код та CVV-код картки, а також паролі входу до вашого електронного кабінету або банківські коди, які надходять в смс-повідомленнях;
• підключити смс-інформування про операції з вашою платіжною карткою;
• не виконувати команди осіб, які телефонують та представляються банківськими співробітниками;
• якщо виникли сумніви стосовно особистості незнайомця, який представився співробітником банку, терміново покласти слухавку і самостійно зателефонувати до банку;
• якщо ви зрозуміли, що випадково розкрили конфіденційні дані вашої банківської картки шахраям — негайно телефонуйте до банку за номером, вказаним на зворотному боці картки, аби встигнути заблокувати картку та доступ до інтернет-банкінгу, поки шахраї не скористувалися отриманою інформацією;
• залишити повідомлення про шахрайство на сайті Департаменту кіберполіції: cyberpolice.gov.ua.

2. Купівля через інтернет
Найчастіше шахраї намагаються отримати кошти за товар, якого взагалі не існує. При цьому вимагають повну або часткову передоплату, а заманюють довірливих покупців завідома низькими цінами.

Як вберегтися:
• розраховуватися за товар лише після його отримання і ретельного огляду;
• надсилати передоплату тільки добре перевірним продавцям;
• не переходити для оплати за електронними посиланнями на інші сайти;
• використовувати лише перевірені ресурси та переконатися у правильності назви необхідного сайту. Один непомітний символ на панелі адреси може означати, що ви потрапили на фішинговий (шахрайський) сайт.

3. Продаж через інтернет
Потрапити до тенет шахраїв можна і під час продажу товарів. Вони можуть надіслати вам фото підробленої квитанції про сплату або ж вимагати конфіденційну інформацію про вашу банківську картку начебто для оплати за товар.

Як вберегтися:
• особисто перевіряти рахунок та відправляти товар тільки після того, як переконаєтеся, що кошти надійшли;
• для розрахунку за товар повідомляти лише номер банківської картки, який складається з 16 цифр.

4. OLX доставка
Намагаючись отримати банківські реквізити продавців чи покупців товарів на сайті OLX, шахраї пропонують для оплати перейти на інший сайт за електронним посиланням (приміром, onli-pay.site). Він може виглядати ідентично до сайту OLX, але з формою для платежів. Її заповнення, крім іншого, передбачає не тільки реквізити банківської картки, але й інформацію про доступну на ній суму грошей.

Як вберегтися:
• не переходити для оплати на інші сайти чи сторінки за посиланням, які псевдопродавець чи псевдопокупець надсилає у Viber, WhatsApp або у вигляді смс-повідомлення (найчастіше — з невідомого сервера, приміром, Sait-Inform);
• перевіряти правильність написання електронної адреси сайту.

5. «Ви виграли цінний приз!»
Фейкові розіграші з цінними призами — розповсюджений вид шахрайства. Ви можете отримати смс-повідомлення або повідомлення в соціальній мережі про те, що стали призером розіграшу і виграли цінний приз. І для його отримання повинні оплатити невелику суму грошей за доставку, митне оформлення, комісію тощо. Крім того, шахраї можуть повідомити вам про несподівану надбавку до пенсії, соцвиплати, грошові призи або «компенсації від держави» і намагатися дізнатися ваші банківські реквізити для переведення вам коштів. Телефонні шахраї — непогані психологи і намагаються зіграти на емоціях своїх потенційних жертв, порадувати користувача несподіваною приємною звісткою та випитати необхідні дані.

Як вберегтися:
• не вірити обіцянкам отримати «легкі» гроші, яких ви не очікували та повідомленням про несподівані призи в розіграшах, у яких ви не брали участі;
• у жодному разі не повідомляти стороннім особам банківські реквізити.

6. «Родич у біді!»
Це найпоширеніший вид шахрайства, коли невідома особа телефонує з повідомленням про те, що родича затримала поліція або він потрапив у ДТП чи до лікарні і вимагає терміново переказати гроші. Найчастіше зловмисники телефонують увечері або вночі, аби застати свою жертву зненацька і ввести її в стрес. Вони грають на ефекті несподіванки та на емоціях людини.

Як вберегтися:
• попросіть назвати прізвище, ім’я та по батькові родича, який нібито потрапив у біду;
• не піддавайтеся емоціям і не пані-куйте! Не давайте аферисту тиснути на вас та підганяти;
• не поспішайте виконувати вказівки незнайомих людей і не давайте жодної інформації;
• не включайтеся в розмову, а одразу покладіть слухавку і заспокойтеся;
• терміново зателефонуйте родичам, про яких йшлося у розмові, а в разі, якщо не додзвонилися, звертайтеся до поліції;
• якщо у вас вимагають кошти — одразу телефонуйте за номером «102».

7. Шахрайство під виглядом працівників державних чи комунальних закладів
Цей вигляд шахрайства найбільш небезпечний. Його жертвами найчастіше стають літні люди, до яких у помешкання під виглядом контролерів, соціальних працівників чи майстрів з ремонту намагаються проникнути злодії.

Як вберегтися:
• Не відчиняти двері незнайомцям та не пускати їх у помешкання.
• Вимагати від незваних гостей показати службове посвідчення встановленого зразка з фотокарткою, зазначенням посади, логотипом і печаткою підприємства.
• Зателефонувати до організації чи служби, якою представляється незнайомець, і уточнити інформацію про візит даного працівника.
• Терміново зателефонувати до поліції, якщо незнайомці пропонують вам обміняти старі купюри національної валюти на нові під виглядом грошової реформи.

Будьте обережними самі й ознайомте з цією інформацією ваших рідних та друзів, особливо людей похилого віку та пенсіонерів.

"ВК" у PDF