---
Суспільство

10 вправ для здоров'я і довголіття

10 вправ для здоров'я і довголіття
Відчуваєте втому, млявість, відсутність енергії та сонливість із самого ранку? Спробуйте ці 10 вправ знаменитої тибетської гімнастики!
Їх виконання займає не більше 10-15 хвилин, а ефект просто вражає: покращується гормональний фон, нормалізується робота серцево-судинної, лімфатичної, дихальної та травної систем, покращується зір та слух. Вправи мають омолоджувальний та тонізуючий ефект.

Вправа 1. Складіть разом долоні і починайте їх інтенсивно розтирати впродовж 30 секунд. За цей час вони повинні добре розігрітися. Виконуйте цю вправу перед кожною наступною.

Вправа 2. Заплющіть очі і накрийте їх розігрітими руками так, щоб очні яблука знаходились у центрі долонь. Обережно і швидко натискайте на очі. Темп і кількість: 30 разів за 30 секунд. Після завершення вправи залиште долоні на очах іще на 30 секунд, відчуйте тепло. Ця вправа покращує кровообіг та живлення очей, сприяє покращенню зору.

Вправа 3. Закрийте долонями вуха так, щоб ваші пальці були на потилиці, а вушні раковини знаходились у центрі долонь. М'яко і швидко натискайте на вуха — знову 30 разів за 30 секунд. Після завершення розітріть вуха, рухаючись вгору-вниз, розімніть пальцями мочки вух. Ця вправа сприяє поліпшенню слуху та тонізує весь організм завдяки масажу біологічно активних точок.

Вправа 4. Стисніть долоні в кулачки і притисніть їх до центру підборіддя так, щоб великі пальці лягли під підборіддям. Тепер рухайтеся від центру до вух, м'яко розгладжуючи контур обличчя. Завдяки цій справі підтягується овал обличчя та поліпшується відтік лімфи.

Вправа 5. Покладіть праву долоню на лоб, ліву зверху і починайте рухатись від однієї скроні до іншої, легенько розтираючи шкіру. 30 рухів за 30 секунд. Ця вправа сприяє очищенню та оздоровленню носових пазух, розгладженню зморшок.

Вправа 6. Сядьте і підніміть руки на кілька сантиметрів над головою, поклавши ліву долоню на праву. Починайте рухи руками над головою від чола до потилиці. Виконайте 30 рухів уперед-назад, а потім ще 30 рухів справа-наліво, від вуха до вуха. Ця вправа сприяє поліпшенню рухливості плечових суглобів та укріпленню м'язів рук.

Вправа 7. Покладіть праву руку на шию, ліву руку зверху. Починайте робити рух лівою рукою від щитовидної залози до пупка і назад, не торкаючись тіла. Повторіть 30 разів. Слідкуйте за диханням. Після завершення затримайтесь у першочерговому положенні на кілька секунд. Ця вправа сприяє налагодженню роботи щитовидної залози.

Вправа 8. Покладіть праву долоню на живіт, ліву долоню зверху. Зробіть 30 повільних кругових рухів навколо пупка, рухаючись за годинниковою стрілкою. Ця вправа сприяє нормалізації роботи кишківника.

Вправа 9. Ляжте на спину і підніміть вгору ноги і руки (перпендикулярно поверхні). Активно потрусіть ними впродовж 30 секунд. Якщо ваше ліжко занадто м'яке, виконуйте цю вправу на твердій підлозі. Вона сприяє поліпшенню кровообігу в капілярах та позбавляє кінцівки від набряків.

Вправа 10. Зручно сядьте так, щоб ви могли взяти ваші стопи у долоні. По черзі розтирайте ступні, рухаючись від пальців ніг до п'яти. Виконайте 30 разів в обох напрямках. Далі по 30 разів спокійними, плавними рухами промасажуйте по черзі обидві ноги, рухаючись від стоп до тазу. Ця вправа сприяє поліпшенню крово- та лімфообігу.

Виконуйте ці вправи кожного ранку, відразу після пробудження, і ваше тіло наповниться енергією і життєвою силою!

"ВК" у PDF