---
Суспільство

Про наш синьо-жовтий прапор

Про наш синьо-жовтий прапор
Одним із символів держави є прапор. В України він синьо-жовтий. Що ви знаєте про нього?
Державний прапор України затверджений Верховною Радою 28 січня 1992 року. Це стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього (вгорі) і жовтого (внизу) кольорів. Тож і правильна назва Державного прапора України — синьо-жовтий.

Є декілька трактувань цих кольорів, та найбільш популярним є таке: синя його смуга символізує ясне небо, а жовта — золоті пшеничні ниви.

Перша історична згадка про поєднання синього та жовтого елементів в офіційній символіці датується 1256 роком — днем заснування Львова. Герб цього міста, зокрема, прикрасив золотий левна синьому тлі. Золотий і синій кольори з XIV ст. офіційно використовувалися в гербі Руського королівства. Поєднання символічних для країни кольорів знаходимо і в добу козацтва, особливо починаючи з XVIII ст. Перше офіційне визнання синьо-жовтого прапора відбулося 22 березня 1918 року. Тоді Центральна Рада ухвалила закон, затвердивши поєднання жовтого і блакитного як стяг Української Народної Республіки.

В українського прапора є близнюк. Це прапор провінції Еррера (Панама). Смуги на ньому теж синьо-жовті, проте на них розміщені зірки.
Серед прапорів слов’янських країн тільки український та боснійський не містять червоного кольору.

Нехай побільше буде в українців приводів піднімати свій прапор і ніколи не опускати його в жалобі.

Тетяна Юганова

"ВК" у PDF