Тарілка здорового харчування
- 13 серпня 2021, 11:32
«Ми — те, що ми їмо», — сказав Гіппократ більше ніж 2 000 років тому. Це ствердження не втратило своєї актуальності й донині.
Ось як виглядає національна «Тарілка здорового харчування», розроблена на основі найкращих практик провідних країн світу, зокрема експертів з харчування Гарвардської школи громадського здоров'я.
Як видно з інфографіки, провідні дієтологи радять українцям вживати щодня:
1. Овочі та бобові: 75 г бобових: квасолі, гороху, червоної сочевиці, нуту; 300 г овочів: капусти, огірків, листя салату та іншої зеленів, цибулі, гарбуза, моркви, перцю, помідорів, редьки. Ці та інші овочі мають складати приблизно від чверті до третини раціону. Виключенням є крохмалиста картопля, яка містить мало клітковини й багато калорій.
2. Фрукти і ягоди: 300 г: яблук, груш, апельсинів, бананів, винограду, абрикос, слив, вишень, персиків, полуниці, суниці, малини, смородини, порічки, ожини, чорниці та ін.
3. Молочні та кисломолочні продукти: 2-3 рази на день: молоко, йогурт, кефір, твердий та кисло-молочний сир, сметана. Бажано без цукру та з невисокою жирністю.
4. Цілі злаки й горіхи: 2 ст.л. різноманітних несолоних та несолодких горіхів (найкорисніші з них — волоські); цілозернові продукти: вівсяна, гречана та пшенична каші, нешліфований рис, макарони з твердих сортів пшениці, цільнозерновий хліб та хлібці.
5. Риба, м’ясо, яйця: 1-2 яйця; 2-3 рази на тиждень рибні страви, зокрема з морської риби. Гарний вибір: судак, короп, минтай, хек, лосось, несолоний оселедець; переважне споживання м’яса птиці, телятини та кролятини.
6. Рослинні олії: 70 г корисних рослинних олій: оливкової, соняшникової, лляної, кукурудзяної.
7. Вода та інші напої: 4% від маси тіла на добу: вода, чай, несолодкі напої.
Сподіваємося, ці рекомендації допоможуть вам скласти власний збалансований раціон із корисних харчових продуктів і напоїв.
Олена Єрунова