---
Суспільство

Тарілка здорового харчування

Тарілка здорового харчування
«Ми — те, що ми їмо», — сказав Гіппократ більше ніж 2 000 років тому. Це ствердження не втратило своєї актуальності й донині.
Сьогодні на просторах інтернету та в різних виданнях можна зустріти безліч рекомендацій щодо здорового харчування. Але ми пропонуємо вам прислухатися до порад Міністерства охорони здоров’я і Центру громадського здоров’я МОЗ України, які разом з експертами-дієтологами визначили найважливіші групи продуктів, що повинні входити до щоденного раціону людини та розробили національні рекомендації зі здорового харчування.

Ось як виглядає національна «Тарілка здорового харчування», розроблена на основі найкращих практик провідних країн світу, зокрема експертів з харчування Гарвардської школи громадського здоров'я.

Як видно з інфографіки, провідні дієтологи радять українцям вживати щодня:
1. Овочі та бобові: 75 г бобових: квасолі, гороху, червоної сочевиці, нуту; 300 г овочів: капусти, огірків, листя салату та іншої зеленів, цибулі, гарбуза, моркви, перцю, помідорів, редьки. Ці та інші овочі мають складати приблизно від чверті до третини раціону. Виключенням є крохмалиста картопля, яка містить мало клітковини й багато калорій.

2. Фрукти і ягоди: 300 г: яблук, груш, апельсинів, бананів, винограду, абрикос, слив, вишень, персиків, полуниці, суниці, малини, смородини, порічки, ожини, чорниці та ін.

3. Молочні та кисломолочні продукти: 2-3 рази на день: молоко, йогурт, кефір, твердий та кисло-молочний сир, сметана. Бажано без цукру та з невисокою жирністю.

4. Цілі злаки й горіхи: 2 ст.л. різноманітних несолоних та несолодких горіхів (найкорисніші з них — волоські); цілозернові продукти: вівсяна, гречана та пшенична каші, нешліфований рис, макарони з твердих сортів пшениці, цільнозерновий хліб та хлібці.

5. Риба, м’ясо, яйця: 1-2 яйця; 2-3 рази на тиждень рибні страви, зокрема з морської риби. Гарний вибір: судак, короп, минтай, хек, лосось, несолоний оселедець; переважне споживання м’яса птиці, телятини та кролятини.

6. Рослинні олії: 70 г корисних рослинних олій: оливкової, соняшникової, лляної, кукурудзяної.

7. Вода та інші напої: 4% від маси тіла на добу: вода, чай, несолодкі напої.

Сподіваємося, ці рекомендації допоможуть вам скласти власний збалансований раціон із корисних харчових продуктів і напоїв.

Олена Єрунова

"ВК" у PDF