---
Суспільство

Липень: що посіяти і посадити в городі

Липень: що посіяти і посадити в городі
Час сіяти скоростиглі культури і отримувати другий врожай. В середині літа можна посадити вдруге білокачанну капусту, скоростиглі огірки, цибулю сіянку, шпинат, різні сорти салатів, кріп, горох, руколу та інші культури. Саме про них сьогодні і піде мова.
Кріп. Для кращого сходу насіння необхідно протягом години потримати в гарячій воді при температурі 50°С, просушити і висіяти у відкритий ґрунт. Щоб прискорити ріст кропу, підгодуйте його перегноєм і нітрофоскою. Його можна сіяти кожні 15-20 літніх днів.
Можна оновити салати, але у липневу спеку важливо контролювати вологість ґрунту. Висаджуйте крес-салат, одеський кучерявець, скоморох, патриций, руколу, бораго й інші.

Крес-салат після посадки з'явиться через два тижні. Салат листовий — через місяць.

Рукола зростає найшвидше, їй достатньо п’ять днів. Слід прорідити, щоб не підгнивала нижня його частина і рослини не витягувалися. А молоді листочки краще одразу вживати, бо пізніше гірчитимуть. Популярні сорти Рококо та Пасьянс.

Шпинат. Насіння перед висадкою краще замочити: через тиждень зійде, ще через два тижні можна буде скуштувати його зелень.

Петрушка і цибуля-порей при посадці в липні дадуть урожай в кінці сезону. А наступної весни першими зійдуть на городі серед інших культур.

Цибуля сіянка через пару тижнів як висіється — дасть соковите пір’я. Важливо зібрати вчасно, щоб не пожовтіло.

Білокачанна капуста. Розсада повинна мати не менше п’яти листочків. У липні рекомендують висадити і пекінську капусту, бо в цей час вона не йде у стрілку і качани виходять міцними.

Скоростиглі огірки. Висаджені навесні огірки в середині літа не приносять плоди. Скоростиглі сорти можна висівати через кожні 20 днів. Через півтора місяця огірки з вашого городу знову на столі. Серед популярних сортів Зозуля та Пальчик.

Редис можна посіяти в липні, а з інтервалом у два тижні. Якщо в ґрунті достатньо азоту, то коренеплоди виростуть соковитими і ніжними. Висаджувати редис можна на звільнену грядку після ранньої картоплі.

Бобові. Горох, квасолю, боби перед посадкою замочіть на 10-12 годин, а грядку перед посівом добре пролийте. Радимо висадити у теплицю з помідорами й огірками, поки боби дозріють, то ви встигнете зібрати помідори та огірки. Бобові дозрівають достатньо швидко і належать до холодостійких культур.

Альона Зозуля

"ВК" у PDF